„Ислямска държава“ се превръща в „супер Ал Кайда“

Европа става база на терористичната групировка

„Ислямска държава“ се превръща в „супер Ал Кайда“

„Ислямска държава“ се стреми да се превърне в „супер Ал Кайда“. Групировката иска да извършва терористични атаки, вместо да създава халифат в Сирия и Ирак. Европа ще се превърне в основна база за набиране на екстремисти от близкоизточната радикална организация

Матю Гуидер, професор за Близкия изток и ислямските науки и експерт по радикализацията, твърди, че тази трансформация няма да отслаби целите на джихадистите да всяват страх и паника у хората в името на радикалния ислям.

Гуидер смята, че последните нападения в Париж и Ница са решаваща "психологична повратна точка", чрез която се демонстрира на привържениците на "Ислямска държава" в западните градове, че е възможно да бъдат извършвани атентати без предварително обучение или логистична поддръжка, пише британският вестник The Daily Express.

Експертът коментира още, че ИД е в състояние да осъществява свирепи и смъртоносни атаки като тези, които виждаме в Ирак. Това е държавата, разтърсвана от ежедневни самоубийствени атентати. След Ница атентаторите знаят, че могат да убият много хора дори без оръжия.

Пропагандата, която близкоизточната групировка разпространява по радиа, телевизии и печатни издания, тръби, че екстремистите ще станат по-опасни дори и от "Ал Кайда", ако Западът не ги признае като държавно образувание. "Ако "Ал Кайда" е ваш враг, то ние сме вашият кошмар", заканиха се джихадистите.

Гудиър алармира, че ситуацията е изключително сериозна. "Ал Кайда" са клон от бойци в Афганистан, но "Ислямска държава" има по-голяма мрежа, много повече симпатизанти на Запад, все повече хора от западните страни", обясни професорът.

Коментари: 0