Испания инжектира над €4 млрд. в производството на електромобили и батерии

Правителството е решено да улови тенденцията и да не допусне изоставане в трансформацията на автомобилния сектор

Испания инжектира над €4 млрд. в производството на електромобили и батерии

Снимка: Pixabay

212 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Испания ще инвестира 4.3 млрд. евро в производството на електрически превозни средства и батерии като част от своята мащабна национална програма за разходи. Тя е финансирана главно чрез средствата на Европейския съюз (ЕС), заделени за възстановяване от пандемията от коронавирус, уточняват властите, цитирани от Reuters. Премиерът Педро Санчес заяви, че планът на правителството е да стимулира частните инвестиции в страната и то по цялата производствена верига – от добива на литий до производството на клетки за батерии и сглобяването на електрически коли.

Важно е Испания да реагира и да предвиди тази трансформация в автомобилния сектор на Европа“, изтъкна той и добави, че според изчисленията бизнесът може да допринесе за осигуряването на още 15 млрд. евро за инициативата. 

След Германия, Испания е вторият по големина производител на автомобили в Европа и осмият в света.

И докато автомобилната индустрия се ангажира с глобалния процес на електрификация и прехода към нови технологии, иберийците се състезават с Германия и Франция в устрем за прекрояване на веригите на доставка и преоборудването на производствените бази.

С новата инвестиционна програма, която е част от пакет от 13 млрд. евро, предназначен за устойчива мобилност, Санчес очаква приносът на сектора към испанската икономика да достигне 15% до 2030 г. Към момента той се равнява на около 10%.

Програмата ще включва и 1 млрд. евро за разширяване на зарядната инфраструктура, добави премиерът.

Испания е сред водещите бенефициенти по схема за възстановяване на ЕС в размер на 750 млрд. евро и ще получи около 70 млрд. евро безвъзмездни средства до 2026 г. С тях тя ще съдейства за съживяването на европейската икономика, която бе силно засегната от кризата с COVID-19.

Подкрепи Economic.bg