Испания вдига минималната заплата с 22% от 2019 г.

Тя ще стане 1050 евро

Испания вдига минималната заплата с 22% от 2019 г.

Премиерът на Испания Педро Санчес

Снимка: БТА

Правителството на Испания ще одобри 22-процентно увеличение на минималната заплата, която в момента е 900 евро. Новината съобщи премиерът Педро Санчес днес. Така догодина минималното възнаграждение ще стане 1050 евро.

Увеличението, което трябва да влезе в сила през януари 2019 г., бе договорено съвместно с партия Podemos, като част от усилията на социалистическия министър-председател да получи достатъчно подкрепа за приемането на бюджета за 2019 г. в парламента, съобщава Ройтерс.

"Това е най-голямото увеличение от 1977 г. насам и ще бъде представено на заседание на кабинета в Барселона на 21-ви декември", посочи Санчес пред испанския парламент, съобщава Франс прес.

"Една богата държава не може да има бедни трудещи се", допълни премиерът, от когото се очаква да поиска предсрочни общи избори следващата година.

Според испанските правителствени разчети увеличаването от догодина на минималната работна заплата с 22% ще струва на държавата 340 млн. евро годишно.

Работодателските организации, както и опозиционните консервативни партии в испанския парламент – Народната партия (НП) и „Сиудаданос“ – обаче се противопоставят на това увеличаване, заявявайки, че това ще навреди на разкриването на нови работни места.

Лидерът на НП Пабло Касадо заяви, че бюджетът за 2019 година, който включва и данъчни повишения, е "икономически самоубийство".
Коментари: 0