Историческа победа на опозиционната партия във Венецуела

Това е първата голяма смяна на властта от 1999 г. насам

Историческа победа на опозиционната партия във Венецуела
Автор: Наталия Николаева

Опозиционната партия във Венецуела постигна историческа победа срещу чавистите на изборите в неделя. Това е първата голяма смяна на властта от 1999 г. насам, когато започна управелнието на Уго Чавес в страната.

Опозиционната Коалиция на демократичното единство спечели 99 места срещу 46 за Единната социалистическа партия на Венецуела, предава CNN. Все още се очакват резултати от няколоко места, но те няма да променят съществено картината.

„Венецуела, ние спечелихме! Не се уморих да повтарям, че това е начинът – смирение, зрялост и мир. Да живеят хората от Венецуела!”, каза Енрике Каприлес, ключова фигура от опозицията и губернатор на Миранда.

"Преживяваме най-тежката криза в историята. Венецуела поиска промяна и промяната дойде.”, обяви лидерът на Коалицията на демократичното единство Хесус Тореалба.

Изборните резултати са сериозен удар срещу управляващата партия. Чавистите управляваха цели 17 години. Настоящият президент Николас Мадуро обяви, че признава поражението, но призова сънародниците си да не се отказват от мисията на покойния Чавес за създаване на социалистическа държава. „Спокоен съм, защото всичко, което съм правил е било с цел защита на страната”, каза той. "Икономическата война триумфира днес", добави още Мадуро.

Резултатите от вота дойдоха в период, когато Венецуела се бори срещу висока инфлация, сериозна рецесия и увеличаване на насилието и несигурността. Страната е ударена и от спадащите цени на петрола. Проучване от миналата седмица показа, че 85% от венецуелците не са доволни от посоката, в която се движи страната им.

Анализатори посочват, че резултатите може да дадат тласък на новото правителство да поиска референдум за сваляне на Мадуро, в случай че успее да събере 4 милиона подписа. Новите управляващи ще могат и да обявят амнистия на десетките затворени опозиционни активисти, между които опозиционния лидер Леополдо Лопес.

От друга страна президентът може да се опита да ограничи правомощията на новия парламент, но това вероятно ще предизвика масови протести.

Коментари: 0