IT секторът ще помага безплатно за създаването на е-здравеопазване

България може да има електрнно здравеопазване до една година

IT секторът ще помага безплатно за създаването на е-здравеопазване

Снимка: Unsplash

4871 ~ 2 мин. четене

IT секторът у нас обяви, че ще помогне на държавата в създаването и подобряването на системите в здравния сектор. Стартираме инициатива да подарим безвъзмездно 15 хил. часа на специалисти на фирмите от нашата асоциация с цел да бъдат използвани за създаване и подобряване на системи, в случая на здравеопазването. Това председателят на Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), Илия Кръстев.  

"Информационно обслужване" АД също ще предостави 1500 часа високоспециализиран труд от страна на своите служители. 

С тези си действия секторът цели да покаже единство в този момент на криза. Идеята е да се използва свободния ресурс в полза на обществото, а от ситуацията "да излезем най-добрите системи в ЕС".

"Помогни на държавата, ако искаш тя да ти помогне в един момент. Има много силни ИТ специалисти на световно ниво и трябва да бъдем смислени в ситуацията", коментира Пламен Цеков, член на борда на AIBEST.

"Това е доказателство, че кризата предполага не само премеждия, а и възможности", каза вицепремиерът Томислав Дончев. Поемаме протегната ръка с признателност.

С тези 15 хил. човекочасове дарен труд най-важното, което може да направим, е в рамките на няколко месеца да изградим Националната здравно-информационна система. Приоритетни в момента са разработването на електронно здравно досие, електронна рецепта, както и на всички неообходими и модули на една такава платформа.

МЗ имаше трудности да се възложи тази поръчка. Сега това ще се случи по този начин – бързо и за най-засегната система от кризисната ситуация. Това не е единственото предложение за подкрепа от подобен род и следващите дни ще представим готов продукт, допълни Дончев.

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че всичко трябва да бъде довършено през ноември и от другата година да имаме електронно здравеопазване. 
Коментари: 0