Италианската мафия се прицелва в мегафонда на ЕС

Броят на подозрителните финансови операции се увеличава

Италианската мафия се прицелва в мегафонда на ЕС

Снимка: Unsplash

Криминалните предприятия, подобно на техните законни конкуренти, пострадаха по време на икономическата криза, причинена от пандемията. Италианската мафия е решена да не се отказва от грандовете на Европейския съюз, пише Bloomberg.

Миналата година, в разгара на блокадите, престъпните групировки използваха различни компании в опит да извлекат ползи от фонда за възстановяване на Европейския съюз, на стойност 1.8 трлн. евро. Това заяви Маурицио Валоне, който разследва организирана престъпност в Италия.

Представителите на подземния свят в Италия, включително N’drangheta в южната част на Калабрия и Cosa Nostra в Сицилия, се стремят да се утвърдят в законния бизнес, който ще бъде на първо място за получаване на помощ от ЕС, например в екологичния и дигиталния сектор, казва Валоне.

Неговите набюдения са, че мафията избира компании, които са в затруднено положение, и участва чрез тях в конкурсите на фондa за възстановяване. Интересът е най-голям в секторите на здравеопазването и инфраструктурата, където ще бъдат похарчени много пари.

Ще се опитат да вземат, колкото могат повече. Нашата работа е да се погрижим да не получат дори евро", отбелязва Валоне.

Новото правителство на министър-председателя Марио Драги изготвя план как да инвестира своя дял от 209 млрд. евро от европейските фондове, докато се бори с най-тежката рецесия от Втората световна война насам. "Италианските фирми са особено уязвими, тъй като схемата за гарантирани от държавата банкови заеми е твърде сложна и ограничена, за да бъде ефективна", посочва Валоне.

Престъпните групировки се възползваха от регионални и национални блокaди, за да се свържат с малки и средни компании, нуждаещи се от ликвидност.

Те се стремят да натрупат акционерния капитал на дадена фирма, да финансират бизнеса чрез лихварство или да я използват като скрит партньор", обяснява Валоне.

Броят на подозрителните финансови операции, докладвани от Италианската централна банка, се увеличава със седем процента през миналата година. „Това ни кара да подозираме, че има интерес от организираната престъпност“, добавя той.

Валоне настоява за по-строги проверки срещу мафията на публичната дейност. В рамките на настоящата система полицията прави проверка на получилите обществена поръчка, преди да започне изпълнението ѝ. Необходими са по-строги правила и поради натиска от Брюксел. Италия обаче вече изпитва трудности да похарчи голяма част от структурните фондове, разпределени от ЕС. Страната е използвала само 30.7% от предвидените ѝ средства към края на 2019 г., показва доклад на ЕС. Засиленият контрол може да забави още повече пристигането на така необходимите средства.

Коментари: 0