Италия забрани влизането на круизни кораби във Венеция

Правителството предвижда обезщетения за засегнатите работници и фирми

Италия забрани влизането на круизни кораби във Венеция

Снимка: Unsplash

632 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Италия ограничава влизането на круизни кораби във Венецианската лагуна. Цели се защита на екосистемата и историческото наследство на града. Решението отразява исканията на местните жители и културните организации, но не и на туристическия сектор, съобщава Reuters.

Забраната влиза в сила от 1 август и няма да разрешава влизането на съдове с тегло над 25 хил. тона в плиткия канал „Джудека“, който преминава покрай площад „Сан Марко“ – една от най-известните туристически забележителности в града. Само малки пътнически фериботи и товарни съдове ще могат да преминават през канала. Забраната ще важи за всички круизни лайнери, които обикновено достигат до над 200 хил. тона.

Властите бяха заплашени от ЮНЕСКО, че може да включат Италия в черния списък на страните, които не полагат необходимите грижи за опазване на културното си наследство. Новото решение ще се отрази на бизнеса с круизни кораби, но правителството предвижда обезщетения за засегнати фирми и работници.

Местните жители и международната общност от години призовават да се забрани преминаването на големи кораби през лагуната, защото значително замърсяват крехката екосистема, но и застрашават стабилността на сградите. Призивите обаче се сблъскат с интересите на пристанищните власти и туроператори, според които градът се нуждае от бизнеса, които предлага круизната индустрия.

Подкрепи Economic.bg