Италия дава още €55 млрд. в подкрепа на бизнеса и хората

Пакетът от стимули се забави със седмици, но по последна информация той ще бъде разгледан в сряда

Италия дава още €55 млрд. в подкрепа на бизнеса и хората

Италианският премиер Джузепе Конте по време на обръщение към гражданите

Снимка: БТА

568 ~ 2 мин. четене

Правителството на Джузепе Конте се готви да одобри пакет от стимули за 55 млрд. евро, който чака от миналия месец. Целта на проекта е да се вкара допълнителна ликвидност в икономиката, като се подкрепят бизнеса и физическите лица, силно засегнати от здравната криза и последвалите я мерки, пише Bloomberg.

Пакетът от стимули беше първоначално наречен „априлски указ“, но неговото обсъждане се забави със седмици. Събирането на кабинета беше отлагано многократно, но по последна информация проектът ще бъде разгледан в сряда.

Властите припомнят, че указът все още подлежи на промяна. Мерките в основата му са:

  • 15 млрд. евро за подпомагане на компаниите при изплащането на заплати 
  • 6 млрд. евро грантове за малки компании 
  • Освобождаване за компаниите с продажби до 250 млн. евро от регионалния данък върху нетната стойност на производството (Irap) 
  • Между 1.6 млрд. евро и 2 млрд. евро в помощ на бизнеса за плащане на наем и комунални услуги 
  • Около 3 млрд. евро за мерки, свързани със здравеопазването 
  • 4.5 млрд. евро за самоосигуряващи се лица и сезонни работници 
  • Осигуряване на спасителен доход за хората, попаднали в капана на сивата икономика 

Напрежението в третата по големина икономика в еврозоната расте. Коалицията и регионалните лидери, особено в най-тежко засегнатия Север, настояват възможно най-скоро стопанският живот да се върне към нормалния си ритъм.

Лихвеният процент на свръхпредлаганите тригодишни италиански облигации в сряда се понижи. Търсенето при 7-, 15- и 20-годишните облигации е най-голямо. Министерството на финансите постигна целта си и продаде дълг за 9 млрд. евро.  Доходността по 10-годишните облигации падна, заличавайки загубите за седмицата.

Икономиката на Италия ще се свие с 9.5% през тази година, според прогнози на Европейската комисия. Страната изчислява, че продукцията й ще падне с 8%, докато Bloomberg Economics очаква свиване с 13%. Друг разход за правителството ще бъдат 3 млрд. евро за допълнителна ликвидност на държавната компания, която ще управлява фалиралия превозвач Alitalia.

Дебатът около плана за предоставяне на временен статут на нелегални имигранти и усилията за намиране на средствата за покриване на някои от предложените мерки доведоха до забавянето на „априлския указ“. По време на преговорите министър-председателят се опита да изиграе ролята на "мост" между партиите, включително движението „5 звезди“, най-голямата сила на управляващата коалицията, и малката партия Italia Viva, водена от бившия премиер Матео Ренци.

През март правителството одобри първоначален пакет от стимули за 25 млрд. евро, но оттогава бизнесът не спира да критикува държавата, защото заемите с ниски лихви и грантовете се бавят заради бюрокрация.

Италия, първото голямо огнище на COVID-19 в Европа, върви към рецесия. През първото тримесечие БВП на държавата се е свил с 4.7%, което е най-големият спад от 1995 г. Според анализаторите скоро външният дълг на страната ще набъбне до над 150% от БВП.

Коментари: 0