Италия отново ядоса партньорите си от Еврозоната

Рим отново се озовава в конфликт в момент, когато рисковете за търговска война ЕС-САЩ растат

Италия отново ядоса партньорите си от Еврозоната

Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис призова Рим да води по-дисциплинирана финансова политика

Снимка: БТА

Италия трябва да предприеме нови мерки, за да е в съответствие с финансовите правила на Европейския съюз и да избегне дисциплинарно производство, което би могло да доведе до глоби за правителството в Рим. Това заяви днес зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от Reuters.

„От Италия зависи да напредне с някои допълнителни елементи и мерки, които биха могли да бъдат взети предвид преди следващите процедурни стъпки”, заяви Домбровскис само минути, след като италианският финансов министър Джовани Триа заяви, че според него не са нужни нови мерки, за да е Италия в унисон с правилата на ЕС.

Размяната на реплики между Рим и Брюксел дойде, след като вчера европейските финансови министри призоваха италианското правителство да изпълни финансовите си ангажименти, за да понижи високия си външен дълг. Европейската комисия от своя страна също настоя за „значителни корекции” в действията на правителството в Рим, за да се ограничи публичното харчене.

Именно това накара Триа да заяви, че по-нататъшни действия от страна на Италия не са нужни, тъй като новите статистически данни за първата половина на годината ще покажат, че ситуацията в публичните финанси на страната му е по-добра, отколкото е очаквала ЕК.

Италия не беше вписана официално в дневния ред на проведената вчера среща на финансовите министри от Еврозоната. Възобновеното напрежение между популисткото правителство в Рим и ЕК притеснява европейските партньори в момент, когато рисковете за търговска война между ЕС и САЩ нарастват, а несигурността около излизането на Великобритания от Блока не намалява.
Коментари: 0