Италия потопи европейските борси

Доходността по 10-годишните италиански държавни ценни книжа удари най-високото си ниво от 4 години и половина насам

Италия потопи европейските борси
Първата сесия за седмицата приключи със смесени резултати за американските фондови пазари, след като рекордните нива на доходност по щатските държавни ценни книжа продължиха да смущават инвеститорите. Dow Jones успя да прекъсне 3-дневната си негативна серия с ръст от 39 пункта, но по-широкият S&P500 и технологичният NASDAQ загубиха съответно 0.04% и 0.67%. Акциите на Amazon, Apple и Netflix поевтиняха респективно с 1.3%, 0.2% и 0.6%.

В Европа борсовата сесия приключи дълбоко в червена територия, след като опасенията около италианския бюджет отново излязоха на преден план. Европейският съюз продължава да е притеснен за бюджета на Рим, като през уикенда от Брюксел посочиха, че плановете на правителството може да се окажат в нарушение на исканията към страната от по-рано през лятото. В отговор италианските власти посочиха, че нямат намерение да променят заложените цифри.

В последствие доходността по 10-годишните италиански държавни ценни книжа удари най-високото си ниво от 4 години и половина насам, достигайки 3.593%, като междувременно индексът на борсата в Милано FTSE MIB се срина с 2.4%. Немският бенчмарк DAX отписа 1.36% от стойността си, следван от британския FTSE100 и френския САС40 със загуби от 1.16% и 1.10%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва представянето на зелените пари спрямо кошница от шест конкурентни валути добави 0.28% към стойността си до 95,89 пункта. Британската лира се понижи с 0.49 на сто до 1.3058 долара, докато еврото също отчете спад с 0.43% до 1.472 долара.

Акценти днес

Икономически данни – Канада

Във вторник инвеститорите ще насочат поглед към данни за жилищния пазар в Канада. В 15:15 часа ще бъде публикуван броя на жилищните кооперации, чиито строеж е започнал през септември, като информацията се приема за пряк измерител на стабилността на канадската икономика. Очакванията са повишени стойности спрямо месец август, като ако прогнозите се оправдаят, може да се очаква импулс за канадския долар.

Инструмент на фокус - Amazon.com, Inc.

След три неуспешни опита за задържане над границата от $2000, акцията на Amazon започва низходящо движение, имащо потенциал за значима корекция. Долната граница на възходящия трендови канал бива пробита с помощта на негативен гап, с който понеделнишката сесия отваря. Пробивът е ключов, но за по-консервативните инвеститори е желателно изчакване за тест на гапа, като при съпротива от пазара, продажба ще бъде оправдана с цел нива около $1800 за акция.

GBP/USD

С еднократно докосване до върха от 1.33 британският паунд сложи край на опита си за обръщане на дългосрочния низходящ тренд спрямо щатския долар. Последвалата корекция започва образуването на низходящ канал, чиято горна граница бива неуспешно тествана. Графиката на GBP/USD образува дивергенция с осцилатора MACD, което ни кара да смятаме, че понижението ще се задълбочи. В къса позиция е желателно да се влезе след потвърждение за пробив на 50-периодната ЕМА.

XAG/USD

Среброто успя временно да прекъсне силния си низходящ тренд, но след няколко неуспешни задържания над цена $14.75 за тройунция, котировките на ценният метал рязко се сринаха. Предстои тест на зона, в която очакваме цената да получи подкрепа от пазара, като задържане над $14.25 ще означава образуване на дъно, по-високо от това от края на септември, оставящо възходящия тренд в сила с възможност за покупка.

DAX

Новата седмица за DAX започва по идентичен начин, по който приключи предходната – със силно понижение. Този път психологическата бариера от 12 000 пункта беше пробита, което сигнализира за силното надмощие на мечките. Очакваме през идните дни разпродажбите да продължат, като при вход в къса позиция е желателно печалбите да бъдат прибрани след достигане на нов локален минимум около 11 750 пункта.
Коментари: 0