Италия вероятно ще увеличи още дълга си през 2019 г.

По неофициална информация правителството подготвя ревизия на бюджета, повишавайки задлъжнялостта до 132.6% от БВП

Италия вероятно ще увеличи още дълга си през 2019 г.

Снимка: БТА

520 ~ 1 мин. четене
Италианското правителство ще ревизира нагоре перспективите за дълга на страната през тази година, тъй като икономиката вероятно ще отчете незначителен ръст, пише местното издание Repubblica, цитирайки драфт на Министерството на финансите.

Според информацията на вестника новата прогноза за италианския дълг през 2019 г. се увеличава до 132.6% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това е увеличение спрямо предишните очаквания за 130.7%.

Министерството на финансите трябваше да намали прогнозата си за БВП за 2019 г., след като статистиката показа, че страната е влязла в рецесия в края на миналата година, външната търговия се забавя, а доверието на бизнеса се влошава.

Правителството ще одобри нова прогноза за ръст на икономиката от едва 0.1% за тази година, пише Bloomberg, позовавайки се на два свои източника.

Заместник-министърът на финансите Масимо Гаравалля заяви пред репортери в Чернобио, северна Италия, че въпреки забавянето на икономиката в момента няма причина за каквато и да е корекция в бюджета за тази година.

Коментирайки забележките на вицепрезидента на Европейската комисия Валдис Домбровскис, че отслабването на растежа може да принуди страната да замрази разходите, Гаравалля заяви, че всяко неизпълнение на данъчните приходи ще бъде компенсиран от специални средства, заделени съгласно закона за бюджета за 2019 г., за да се гарантира, че целта за структурния дефицит на Италия ще бъде изпълнена.
Коментари: 0