Британски министър очаква да има „пробив“ за Brexit

Финансовият министър Филип Хамънд е оптимист за резултата от преговорите с опозиционната Лейбъристка партия

Британски министър очаква да има „пробив“ за Brexit
1084 ~ 1 мин. четене
Британското правителство е оптимистично настроено, че ще бъде постигната сделка с опозиционната Лейбъристка партия и най-после ще се излезе от безизходицата, в която се намира процесът по напускане на ЕС. Британският министър на финансите Филип Хамънд заяви, че се работи по компромис в споразумението за Brexit.

По-рано днес от партията на Джереми Корбин поискаха от Тереза Мей и консервативното правителство да бъдат „по-гъвкави“ спрямо бъдещите отношения между Лондон и Брюксел .Те също така обвиниха управляващите, че са си поставили "червени линии", не желаейки да преминат отвъд тях.

Премиерът Тереза Мей призова лидерите на ЕС да отложат излизането на Великобритания от Блока до 30 юни, но ЕС настоява, че първо трябва да бъде показан „жизнеспособен“ план, който да бъде одобрен от британския парламент. На три пъти премиерът Тереза Мей се опита да прокара своята сделка в Долната камара на британския парламент, но и трите пъти тя беше отхвърлена. Планът ѝ не може да намери подкрепа дори след Консерваторите, което я принуди да се обърне към Лейбъристите за помощ.

Хамънд обаче каза пред репортери днес, че е оптимист по отношение на прекъсването на безизходицата. „Аз съм оптимист, че ще постигнем някаква форма на споразумение с Лейбъристите“, каза той в кулоарите на срещата на финансовите министри на Европейския съюз в Букурещ.
Коментари: 0