Ива Митева е председател на 46-ия парламент

Ива Митева е председател на 46-ия парламент

Снимка: БТА

2897 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg
Старт на 46-ото НС

Депутатът от „Има такъв народ“ Ива Митева ще бъде председател на 46-ото Народно събрание. Тя заемаше този пост и в краткия живот на предишния парламент.

Тя бе подкрепена от 137 депутати. Само един беше против – Георги Кадиев от БСП. 99 народни представители се въздържаха при гласуването – от БСП и ГЕРБ.

Предложението на БСП Кристиан Вигенин бе отхвърлено. Той бе подкрепен само от 35 народни представители.

Силен парламент означава прямо отношение към народа, постоянно търсене на отговорност от членовете на Министерския съвет, за да бъдат по-внимателни в своите действия”, заяви Митева от парламентарната трибуна.

Тя е категорична, че депутатите трябва да положат усилия, за да се изпълнят със съдържание принципите на правовата държава – законност, правна сигурност, забрана за произвол на изпълнителната власт, независим и ефективен съдебен контрол, зачитане на основите човешки права, равенство пред закона.

Трябва да помним за какво сме избрани, да чуваме и следваме волята на народа, да мислим и да говорим като народни представители, защото това изисква истинският парламентаризъм и най-важното – не трябва да забравяме откъде сме тръгнали."

Според нея трябва да бъдат изпълнени поетите ангажименти към българските граждани чрез приемане на конкретно законодателство за по-висок стандарт на живот, за по-добро здравеопазване, за по-добро образование, за постигане на реална съдебна реформа.

„Вярвам, че в този парламент ще приемем закони, по които всички български граждани да живеят достойно”, заяви Ива Митева.

Подкрепи Economic.bg