Ивайло Иванов: Работим активно върху проблемите на пазара на труда

Ивайло Иванов: Работим активно върху проблемите на пазара на труда

Снимка: Economic.bg

Автор: Цветан Петров
Институциите и в частност Министерство на труда и социалната политика (МТСП) и Националния осигурителен институт (НОИ) работят и ще продължат да работят активно за преодоляване на проблемите на пазара на труда. Това коментира пред Economic.bg управителят на НОИ Ивайло Иванов след проведената националната конференция „Образование и труд – локални проблеми, глобални решения“, организирана от списание „Икономика“, вестник „24 часа“, Kmeta.bg и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

„Едно от потенциалните решения на конференцията, съжалявам, че на социалния министър Бисер Петков му се наложи да излезе, но той най-вероятно щеше да обясни, са предприетите мерки от МТСП за справянето с проблемите на пазара на труда. Най-вече работим за справяне с тези 160 хил. души, които в момента нито работят, нито учат, и са вън от системата – за този проблем беше разработена една програма „Работа”, която стартира през миналата година и от тази година се прилага в цялата страна”, каза Иванов.

По думите му, освен тези ходове за активизиране на тези маргинализирани групи от населението, от НОИ са силно ангажирани с въпроса как ще продължи да се развива пазара на труда в България дотолкова, доколкото в един момент всеки се пенсионира. „Когато дойде момент тези хора да получават своите пенсии, трябва ние да можем да отговорим на техните очаквания”, каза управителят на НОИ.
Коментари: 0