Иван Хиновски: АЕЦ „Белене“ е терен с множество корупционни ями

Проектът е световен прецедент, тъй като започна по сбъркан модел и продължава да се движи по него, смята Иван Хиновски

Иван Хиновски: АЕЦ „Белене“ е терен с множество корупционни ями

„АЕЦ „Белене” е терен с множество корупционни ями“, това коментира председателят на Български енергиен и минен форум Иван Хиновски пред Бтв. Той определи темата като сериал, който изисква да се гледа дълго време, за да се разбере истината за този проект.

„Грешките на проекта са заложени още в началото му през 2003 г. По време на първото правителство на НДСВ. Всяко едно правителство в опозиция беше против проекта, а всеки, които идваше на власт се заемаше да го реализира. ГЕРБ се чудиха две години какво да правят, тъй като нямаха опит в областта. И след като RW напусна проекта беше показателен и те решиха да го спрат“, коментира Хиновски. Постепенно се взе решение да бъде спрян проектът.

Той посочи, че идеолозите на проекта са виновни за средствата, които плащаме за провала на АЕЦ „Белене“. Премиер или министър е трудно да се обвинят пряко, защото носят политическата отговорност. По-скоро виновните са организаторите на търгове и процедури за избор на инженери и проектанти.

„Днес виждаме, че е това е терен, осеян с множество корупционни ями за българския потребител“ смята той. Отговорност за организирането на търговете носят в изпълнителните нива на НЕК и Белене – те изготвят процедури и те се предлагат на принципала за потвърждаване. Принципалът е последната пасивна страна в процедурата. Важните решения - видът и структурата на търговете се решават в изпълните нива, обясни експертът.

По повод съставената парламентарна анкетна комисия за „Белене“ Хиновски посочи, че тя ще разглежда една много сложна материя. „Компетентността стига до процедурите, но после има технически особености, които са забулени в специфика. Идеята не е лоша, но моделът е сбъркан“, посочи той.

Има три сценария за реакторите, които си купуваме от площадката – плащаш и забравяш, плащаш и използваш, и плащаш и продаваш. Според него има кой да закупи оборудването за АЕЦ „Белене“. Трябва да се намери пътят на най-ниските разходи за използването на това оборудване. И за старото оборудване казвахме, че е старо, но то вече работи 6 години в една руска централа, заяви Хиновски.

На въпроса дали трябва да реализираме проекта АЕЦ „Белене“ той отговори, че всеки нов ядрен проект се сблъсква с една много тежка конкурента среда на бързо развиващи се и поевтиняващи зелени технологии. „Коя банка ще се подпише под проект за нова ядрена централа, когато след 10 години цената от зелените производители ще е много по-евтина от ядрената“.

Проектът „Белене“ е световен прецедент, защото започна по сбъркан модел и продължава да се развива по сбъркан модел, смята председателят на Български енергиен и минен форум.

Коментари: 0