Иван Иванов е новият председател на КЕВР (обновена)

Депутатите избраха и още 8 членове на регулатора

Иван Иванов е новият председател на КЕВР (обновена)
4205 ~ 1 мин. четене
Народното събрание избра Иван Иванов за председател на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ подкрепиха Иванов, като 142 гласуваха „за", 10 бяха „против", 5 се въздържаха.

Кандидатурата на Иванов бе издигната от групата на Реформаторския блок и бе единствена за този пост.

Вносителите на кандидатурата му посочват, че в областта на енергетиката Иванов е участвал в 16 разработки с научно-изследователски характер. Водил е лекции на български и френски език по редица дисциплини: „Основи на електротехниката”, „Електрически измервания”, „Цифрова и аналогова електроника”, „Електрически измервания”, „Цифрова и аналогова електроника”, „Обща електроника”. Иванов е народен представител в 4 мандата на Народното събрание от 1997 до 2013 година.

В концепцията си Иван Иванов си поставя за цел да повиши авторитета, независимостта и компетентността на комисията като подчертава, че винаги е бил корпоративно независим. Според него е необходима промяна в структурите на регулатора, свързани с наскоро създадения Енергиен съюз.

Минути преди гласуването на състава на КЕВР, от БСП изненадващо поискаха оттегляне на издигнатите от тях кандидати. Това предложение не бе допуснато от председателя на парламента Цецка Цачева, а малко след това цялата група на БСП напусна залата.

Мнозинството в пленарна зала избра за членове на КЕВР 8 души. Това са Евгения Харитонова (ГЕРБ), Светла Тодорова (ГЕРБ), Димитър Кочков (БСП), Ремзи Осман (ДПС), Александър Йорданов (Патриотичен фронт), Владко Владимиров (Патриотичен фронт), Валентин Петков (Реформаторски блок), Георги Златев (Български демократичен център).


Подкрепи Economic.bg