Иван Иванов: Цената на тока няма да се променя до края на 2018 г.

Председателят на КЕВР обаче отбеляза, че това може и да се промени от събития в международен план

Иван Иванов: Цената на тока няма да се променя до края на 2018 г.

Снимка: Economic.bg/ Архив

Цената на тока няма да се променя до края на 2018 г. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на общественото обсъждане за предстоящото поскъпване на природния газ от 1 октомври.

„Вие знаете, че има изготвен проект на решение на КЕВР, съгласно който цената на електрическата енергия остава непроменена до края на годината. Надявам се и след това да се запази цената на електрическата енергия“, каза Иванов.

По думите му изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов е казал, че очаква да има поскъпване с под 5% на природния газ в края на 4-тото тримесечие. „Знаете, че ако повишението е под 5%, няма да има промяна в цената на топлинната и електрическата енергия. Надявам се неговата прогноза да се окаже вярна, но има много събития, които могат да се случат в международен план и които да повлияят на цената на суровия петрол“, коментира председателят на КЕВР.

Иванов каза още, че през идните години комисията постепенно ще коригира тарифите за достъп до енергийната мрежа. Опитите на КЕВР да направи това вече личали в последното ценово решение на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), което е консервативно и не допуска съществени промени на тарифите.

Коментари: 0