Иван Костов: НАТО трябва да блокира руските проекти в България

Според бившия премиер Кремъл води дифузна, нелинейна война с психологически, икономически, политически и кибернетични атаки

Иван Костов: НАТО трябва да блокира руските проекти в България

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

НАТО не може да отговори на хибридните заплахи от Москва с нейните пропагандни, незаконни и откровено престъпни средства, но трябва да прекъсне незаконните финансирания, прането на пари, да блокира всички руски проекти на своята територия и да наложи общи санкции на всички, които съдействат на руското проникване. Това е мнението на бившия премиер Иван Костов, който днес участва в конференция „Членството в НАТО - ключ към ЕС“, организирана от Атлантическия съвет в България (АСБ) с която се отбелязва 70 години от основаването на НАТО и 15 години от присъединяването на България.

Според него Кремъл води дифузна, нелинейна война с психологически, икономически, политически и кибернетични атаки срещу всички членове на НАТО, включително и България. А това води до объркване и разстройство, създаване на несигурност сред хората, противопоставяне на различни политически привърженици, на разнородни социални групи и на различни културни, включително религиозни идентичности. Крайната цел е противопоставяне и разцепление вътре в Европейския съюз и НАТО.

Той е на мнение, че българската несигурност е по-голяма днес, отколкото преди 15 години. „Причините за това са основно в българската политика, но и в политиката на НАТО. Когато България ставаше член на алианса, предупредих в парламента, че това членство не може да ни помогне да наложим върховенство на закона, да се справим с корупцията и организираната престъпност. Тези вътрешни дефицити на сигурност продължават да ни държат далече от западните демократични стандарти. А когато сравняваме рисковия контекст във времето, се вижда, че външната несигурност сега е много по-голяма“, каза Костов.

Бившият премиер и настоящ ръководител на Център за анализи и управление на рискове смята, че Русия използва пропагандни средства, за да се наложат благоприятни за Русия обществени нагласи. Чрез тях да бъдат овладени, парализирани или разрушени българските институции.

„Този механизъм експлоатира популистката политическа система в страната, която следва, а не формира обществения дневен ред и дебат. Нагласите и емоциите на избирателите определят поведението на всички управляващи и опозиционни политически партии. Предпоставка за успешно впримчване на българските политически партии чрез обществените нагласи е руското доминиране в медиите. Те са собственост на зависими лица и неприкрито разпространяват дезинформация и тези“, казва Костов.

Според него ефикасността на тези действия се е видяла по време на президентските избори в България през 2016 г. „Повечето от кандидатите според нашето изследване повтаряха руските ключови послания по темите, които интересуват Кремъл. Марешки и Енчев повтаряха 100% от тези послания. Радев – 83%, Каракачанов – 80%, а Калфин - над 70%. Единственият кандидат-президент с откровена евроатлантическа позиция бе обвинен и съден за криминално престъпление (Трайчо Трайков - бел. ред.).

Той също така е на мнение, че най-очевидни са икономическите щети от създадената несигурност. „Нанесени бяха тежки поражения на българската енергетика. Има необходимост да се повтарят известните примери, да се сочи отново и отново кой и по какъв начин е причинил огромното и безнадеждно задлъжняване на БЕХ от опитите да реализира икономически несъстоятелни и нарушаващи правото на ЕС проекти като АЕЦ "Белене", "Бургас - Александруполис", "Южен поток", а сега и "Турски поток".

Политическите решения в полза на Москва са вземани от зависими от Кремъл български политици и партии тогава, когато са управлявали страната. Тези поражения продължават да бъдат нанасяни и днес. Огромни плащания към Москва са стоварени на българския данъкоплатец“, казва Костов.

Според него българските власти са пасивни пред руската хибридна агресия срещу нашето общество и държава. „Те дори манифестират своите непрекъснати и унизителни опити да сервилничат пред Кремъл. Същевременно се опитват да не заемат позиция в конфликта, който Русия започна с НАТО. Не бяха солидарни със своите съюзници в ответните им действия след опита да отравяне на семейство Скрипал. Подпомагат заграбването на българска собственост от проруски олигарси. Не правят задължителния принос към колективната сигурност и отбрана на алианса. Дори разрушиха създадения още в края на 90-те екип в Националната служба за сигурност, сега ДАНС, за противодействие на руските специални сили. Това поведение показва, че България не е лоялен съюзник на НАТО“, казва още той.
Коментари: 0