Избират шеф на БНБ на извънредно заседание

Кандидатите за поста са четирима

Избират шеф на БНБ на извънредно заседание

Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание днес парламентът ще избере управител на Българската народна банка (БНБ). Кандидатите за поста са Бисер Манолов, предложен от Парламентарната група на Реформаторския блок, Виктор Йоцов, издигнат от групата на АБВ, Григорий Вазов, предложен от Патриотичния фронт и Димитър Радев, номиниран от ПГ на ГЕРБ, както и от ПГ на Реформаторския блок.

Четиримата бяха изслушани в заседание на Комисията по бюджет и финанси на 9 юли.

Извънредното заседание от 11:00 до 17:00 ч. ще се излъчва в реално време на интернет страницата на Народното събрание. Гласуването ще бъде явно чрез компютъризираната система в пленарна зала.

За избран ще се смята кандидатът, който е получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако при първото гласуване никой от кандидатите не получи необходимия брой гласове, се извършва повторно гласуване, в което участват двамата, събрали най-много гласове "за". Ако и тогава никой от кандидатите не бъде избран с нужния брой гласове, Народното събрание ще трябва да открие нова процедура за избор.

След избора на управител на БНБ депутатите ще разгледат на първо четене промени в Закона за енергетиката, както и промени в Закона за лечебните заведения.

Коментари: 0