Избраха най-добрите работодатели в България за 2016 година

Ангажираността на служителите у нас се повишава, сочи проучване

Избраха най-добрите работодатели в България за 2016 година
6840 ~ 2 мин. четене
Избраха най-добрите работодатели за 2016 г. в България. Aоn провежда проучването в страната ни за десета година. Към момента компанията разполага с най-всеобхватната и мащабна база данни на служителски мнения в страната. За този период са изследвани общо над 500 компании от най-разнообразни сектори на икономиката. 

Компанията разполага с база данни с 134 000 мнения на служители и 1750 мнения на топ мениджъри, които представляват повече от 450 000 заети в икономиката ни.

Тази година отличените са в две категории: Малки компании (до 250 служители) и Средни и големи компании (от 250 до 1000 и над 1000 служители).

В категорията Малки фирми наградата получават:

Гудмилс България ЕООД ;
JTI България;
Сен Гобен Констракшън  Продъктс България ЕООД;
Скания България ЕООД;
Содексо Пасс;
Филип Морис България ЕООД.

В категория Средни и големи компании наградата получават две фирми:

Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД;
ТН Глобал ЕООД / СайтГраунд.

Паралелно с конкурса за най-добър работодатели, Aоn прави и проучване на ангажираността на служителите.В проучването през 2016 година се включиха общо 58 компании от повече от 8 индустрии. Близо 15 793 служители споделиха мнението си за своя работодател и 343 топ мениджъри оцениха компаниите, които управляват. Тази година традиционно участват както  мултинационални компании, така и компании с  представителство само в България. Разпределението е  60% на 40% в полза на мултинационалните компании. Служителите, които са част от мултинационални  компании са със средно ниво на ангажираност от 66%. То е с 6% по-високо от ангажираността на служителите,  част от изцяло българските компании.

Ангажираността на служителите в България остава стабилна и сравнително висока. Спрямо 2015г. се повишава с 4% - от 61% до 65%. Този резултат поставя страната ни на едни от челните места по ангажирани служители в региона на Централна и Източна Европа. От всички изследвани служители, средно 65% са ангажирани с бизнеса на компанията, в която работят. Това означава, че те я препоръчват на свои колеги, приятели и познати като добро място за работа.

Най-ангажирани са служителите от Фармацевтичния сектор, следвани от сектор ИТ и участвалите компании от сектор Транспорт и Логистика.

Сектор Аутсорсинг услуги в България заема една от последните позиции по отношение на ангажираност  на служителите. Едва 36% от всички изследвани 2415  служители споделят, че в компанията, в която  работят има ефективен процес, който им помага да идентифицират правилно областите им за развитие. Заедно с това едва 47% са абсолютно съгласни с твърдението: „Компанията, в която работя ме мотивира  да давам най-доброто от себе си всеки ден“.
Подкрепи Economic.bg