Изчезналият пътнически самолет се е разбил (обновена)

A320 е паднал до гръцкия остров Карпатос

Изчезналият пътнически самолет се е разбил (обновена)

Самолетът A320 на EgyptAir, който изчезна късно снощи, се е разбил в морето край южния гръцкия остров Карпатос, съобщават служители на авиационната компания. Информацията идва от Министерство на гражданската авиация на Египет, от където потвърждават катастрофата на пътническия самолет A320 на авиокомпания EgyptAir, гласи изявление на ведомството, цитирано от ТАСС. 

Френският президент Франсоа Оланд също потвърждава, че самолетът на EgyptAir се е разбил, предава AFP. „Ние трябва да сме сигурни, че ще научим всичко за причините за случилото се. Няма хипотеза, която да може да бъде изключена или да бъде смятана за най-вероятна“, каза той в телевизионна пресконференция. Държавният глава предложи помощ от страна на Франция при търсенето на оцелели.

Самолетът е извършвал полет между Париж и Кайро. Късно снощи ръководителите на рейса са загубили контакт с екипажа. В района на катастрофата вече има спасителни екипи от Египет и Гърция, които ще търсят оцелели.

За последно машината е била засечена в небето над Гърция - югоизточно от гръцкия остров Крит, предава Ройтерс, цитирайки ръководителя на отдела за гражданска авиация на Гърция Костас Лидзеракис. По думите му самолетът е изчезнал от радарите две минути след като е напуснал гръцкото въздушно пространство.

Гръцките авиодиспечери са говорили за последно с пилота над остров Кеа. "Пилотът не е споменал за никакви проблеми", заяви Лидзеракис.

Летателната машина е напуснала гръцкото въздушно пространство в 3:27 часа местно време и е влязла в египетското. Две минути по-късно е изчезнала от радарите. Самолетът е паднал от височина около 11 000 метра с резки завъртания, съобщи гръцкият министър на отбраната, цитиран от Франс прес.

Времето в района е било безоблачно, което изключва вероятността това да е причина за изчезването на летателната машина. Пилотът е бил доста опитен и е имал над 6000 летателни часа във въздуха, пише Нова Тв.

На борда е имало 69 пътници, от които 30 са египтяни, 15 французи, 2 иракчани, останалите са от Великобритания, Белгия, Португалия, Судан, Алжир и Чад. На борда е имало 1 дете и 2 бебета, съобщиха от авиокомпанията.

Все още се изяснява причината за изчезването на самолета. Според появила се информация, преди да се изгуби връзката, екипажът е съобщил за дим, излизащ от пилотската кабина. Други медии пишат, че сигнал за бедствие не е подаван. 

Коментари: 0