Горивата няма да поскъпнат заради новите мерки срещу ДДС измамите

Новите правила ще ударят фирмите в сивия сектор

Горивата няма да поскъпнат заради новите мерки срещу ДДС измамите

Цената на горивата няма да се увеличи заради новите мерки срещу ДДС измамите с течни горива, коментира за БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Коментарът му е по повод предлаганите от Министерство на финансите промени в Закона за ДДС. Новите текстове предвиждат търговците на течни горива, които нямат онлайн връзка с Агенция "Митници" или Националната агенция за приходи, да дават обезпечение, което е в рамките на 20 на сто от данъчната основа за доставяните от тях горива.

„Не смятам, че ще има някакъв сериозен ефект върху цената на горивата в страната. Дали ще изчезнат фирми, не може да се каже, но ако изчистването на пазара води до изчезването на кухи фирми, то това никак не би било лошо”, коментира Бенчев. 

Според него новите правила ще ударят фирмите в сивия сектор.

Бенчев обясни, че става дума за фиктивен износ на стоки. "Вкарват се горива, например от други държави членки на ЕС, те изчезват някъде на територията на страната чрез прехвърляния или просто фиктивно се изнасят и после се реализират на някакви незаконни обети у нас", поясни още експертът. 

Коментари: 0