Издирват по фоторобот втория терорист от метрото в Брюксел

Атентаторите планирали нападение и над АЕЦ

Издирват по фоторобот втория терорист от метрото в Брюксел

Снимка: http://www.dhnet.be/

3860 ~ 2 мин. четене
Медиите в Блегия разпространиха фоторобот на млад мъж, издирван като съучастник на терориста, който се взриви в метрото в Брюксел. Снимката е качена и на сайта на белгийския вестник "Ferniere Heure”.

По-рано беше съобщено, че полицията издирва лице, придружавало взривилия се атентатор Халид Бакрауи. Той беше засечен на една от камерите за видеонаблюдение на метростанцията. В ръцете си мъжът носи голяма чанта.

Образът показва млад мъж с остри черти. Засега не се съобщава дали самоличността му е известна. 

Междувременно адвокат Свен Мари, който защитава задържания миналия петък терорист от ноемврийските атентати в Париж - Салах Абдеслам, днес потвърждава, че клиентът му е спрял да говори след джихадистките удари в Брюксел. 

Мари казва, че ако е знаел за това колко Абдеслам е бил свързан с терористите, самовзривили се на летището и в метрото на белгийската столица, едва ли е щял да се заеме със случая. Той потвърждава, че е затворил кантората си, след като е получил много заплахи

Медиите вчера съобщиха, че надзирателите в затвора в Брюж, където е въдворен Абдеслам, са му забранили да гледа телевизия, за да не научи за атентатите в Брюксел. Той обаче разбрал от Мехди Немуш - извършителят на първия атентат на "Ислямска държава" в Европа през 2014 г., настанен в съседна килия. 

В същото време няколко белгийски опозиционни партии са поискали да бъде съставена анкетна комисия по твърденията на турския президент Реджеп Ердоган, че единият от двамата братя, които се самовзривиха в Брюксел, е бил задържан на турско-сирийската граница и предаден на Белгия. 

Въпреки че белгийският министър на правосъдието поясни, че терористът е бил върнат първо в Холандия, а едва след това в Белгия, опозицията настоява да разбере защо джихадистът е бил освободен под гаранция, а не е бил лишен от свобода. 

Вестник "Дерниер йор" съобщава още, че атентаторите, които се самовзривиха в Брюксел, може би първоначално са целели удар по белгийска ядрена централа.

Повод за подобно съмнение е фактът, че двамата братя шахиди, взривили се на летището и в метрото, са мъжете, които са правили скрит видеозапис пред дома на директора на белгийската ядрена програма.

Задържането миналата седмица на парижкия атентатор Салах Абдеслам е накарало братята и техните съучастници да се разбързат и да изберат по-лесни мишени.

Експерти обясняват, че използваните количества взривни вещества при атентатите в Брюксел, както и на намерените бомби в апартамента на терористите, показват продължителна подготовка. Процесът на синтез на използвания взрив с общодостъпни химически вещества отнема седмици.

С новите данни изцяло се затваря кръгът на връзката между атентатите в Париж през ноември 2015 г. и тези в Брюксел тази седмица. Потвърждава се, че брюкселските атентатори са били тил на терористите, поразили френската столица.

Тримата атентатори от Брюксел, чиято самоличност е потвърдена, са родени и отраснали в белгийската столица. Все още не е известна самоличността на четвъртия джихадист - мъж с бяла връхна дреха и шапка, видян във видеозаписите на летището, избягал при нападението.

По последни данни терористичните удари в Брюксел оставиха 32 трупа и около 300 ранени, от които 60 са в тежко състояние. Сред убитите и оцелелите все още има хора, чиято самоличност не е установена.
Подкрепи Economic.bg