Изграждат четирилентов път от Бургас до Слънчев бряг

Новата пътна връзка ще облекчи трафика по трасето

Изграждат четирилентов път от Бургас до Слънчев бряг

Снимка: Стоян Йотов

Нова пътна връзка ще облекчи натоварения трафик от автомагистрала „Тракия” към Слънчев бряг. Проектът за Северния обход на Бургас вече е одобрен от Националния експертен съвет по устройство на територията и регионалната политика на МРРБ, предаде Kmeta.bg.

Очаква се в скоро време да бъде приет парцеларния план за утвърждаване на трасето и да започнат процедурите по отчуждаването на имотите. Инфраструктурното съоръжение ще представлява четирилентов път, свързващ път I-6 София-Бургас и път I-9 Бургас-Варна.

Обходът ще се намира северно от к-с „Изгрев“ и ще се реализира поетапно. В началото е предвидено изграждане на трасе, което ще започва с пътен възел тип „пълна детелина”. Съоръжението ще се намира при съществуващ жп надлез на път І-6, северно от хипермаркет „Метро“, и ще се свързва с път І-9.

С изграждането на новият обходен път не само ще се облекчи транспорта на Бургас и региона, но и ще се обезпечи международния трафик. Амбицията на местната власт е чрез подобряването на инфраструктура да се развие и бизнес средата в този район.

„Реализирането на тази пътна връзка ще предотврати интензивното натоварване на кръговите кръстовища на ул.“Транспортна“ с ул.“Ст.Стамболов“ и ул.“Димитър Димов“, ще намали времето за пътуване, ще намали вредните емисии, отделяни във въздуха от автомобилите и ще намали опасностите от пътно-транспортни произшествия по главните и натоварени градски артерии”, коментират от община Бургас.

Проектът предвижда изграждането и на локални платна за осигуряване на транспортни връзки с главното трасе с цел обслужване на прилежащите територии, които са предвидени за разширение и развитие на града в посока „Пети километър“ и съществуващите големи хипермаркети, както и предвидената нова бизнес зона, прилежаща на пътя за Варна /северно от Гробищния парк/.

След реализиране на Северният обходен път като първи етап от целия обходен път на града ще се предприемат необходимите действия и ще се проведат процедури за продължаване реализирането му в цялостен обхват за обхождане на града от запад, преминавайки около кв. Лозово, кв. Долно Езерово, езерото Вая, кв. Горно Езерово и включването му към сегашното трасе на главния път за Южното Черноморие.


Още интересни новини от България четете в Kmeta.bg

Коментари: 0