Изкуствен интелект помага при покупката на имот

Алгоритми съдействат всеки да получи по-изгоден кредит, а в подходящ момент и да го рефинансира

Изкуствен интелект помага при покупката на имот

Галя Йорданова и Борис Димитров

Снимка: Личен архив

1224 ~ 4 мин. четене
Автор: Тони Григорова

Отново сме в период на засилен интерес към недвижимите имоти. Дали дигиталната ера не настъпи и на този пазар? Да, технологични предприемачи видяха в това ниша и създадоха gaida.ai. Компанията е основана от Галя Йорданова, Николай Йорданов и Боян Бонев, другата ключова фигура е Георги Балканджиев (CTO), наред с Мери, Пепи, Тодор и Тони, важна част от екипа.

Проблемът и неговото решение

Галя и Николай забелязват, че недвижимите имоти са сектор, изоставащ с иновациите. „За разлика от пътуванията, където може с няколко клика да си купиш билет и да уредиш своята ваканция, при недвижимите имоти много малко от процесите са дигитални - всичко се извършва изцяло от хора, което води до значително по-ограничена информация. При такава неефективност клиентите губят пари, а стресът е в изобилие“, обяснява Галя Йорданова. Но където има ниша, има и бизнес. Така се появява gaida.ai, технологичният стартъп, който помага в едно от най-големите финансови решения в живота на човек - намирането и покупката на собствен дом.

Без скрито-покрито

Този бизнес се появява в точния момент, затова се развива бързо. „Enoti.bg e нашият опит да осветлим пазара и да позволим на купувачи и продавачи да влязат в него по-уверени за своите решения. Искаме пазар “без скрито-покрито”, казва  Галя Йорданова. Платформата цели да се превърне в най-голямата база данни за недвижими имоти в България и всичко около тях. Технологията позволява офертите за продажба и наем на имоти в цялата страна да бъдат обединени, данните да са коректно събрани и представени в лесен за възприемане формат - на сайт и мобилно приложение.

Точна локация

Всеки имот е поставен на географска карта, върху която може да си очертате район на търсене - примерно зона между две улици или на конкретно място. Клиентът вижда само онова, което отговаря на неговото търсене. Това е особено ценно, защото пазарът досега не разкриваше тази информация за местоположението и се губеше много време в проучване и излишни огледи на имоти, които иначе не биха купили. Новост е историята на офертата, която дава възможност да видиш кога е качена определена обява и как е била коригирана цената й във времето. Така имот, появил се веднъж в тази платформа, не излиза от нея - просто променя статуса си.

Плюс това

Създадени са алгоритми, които засичат дублирани обяви, които се предлагат от повече от една агенция. Има анализатор, който показва в какъв диапазон трябва да е цената на имота, който гледате, за да бъде тя адекватна на пазара. Като допълнителна стъпка платформата събира информация за района, в който се намира имота - колко добре е свързан той с останалите части на града транспортно, има ли достатъчно училища, детски градини, болници, ресторанти, магазини, паркове и зелени пространства, места за спорт. Всичко това помага на купувачите да си представят по-лесно бъдещия си дом, особено ако е в част на града, където все още не са живели. Платформата е отворена и за коментари от крайни клиенти.

Още две удобства

През последната година екипът е отворил към платформата възможността за планиране и организиране на цялостен ремонт, както и опцията за проучване и договаряне на банково финансиране за покупката. „Да осигуриш на най-добра цена парите за тази инвестиция е изключително важно, затова тази възможност се предлага и в отделен продукт - musketari.bg“, посочват от gaida.ai. Платформата работи като хибрид, в който опитни кредитни експерти, подкрепени от софтуерни инженери, целят да предложат най-изгодното на всеки, който иска да вземе ипотека или да подобри условията по вече изтеглен заем. Тя се прави в партньорство с Кредит Навигатор, лицензиран кредитен посредник с управител Борис Димитров.

Не купувай на сляпо

„За нас беше шокиращо колко хора влизат в сделка с шестцифрен заем, който ще плащат 20 или 30 години, без въобще да са говорили с втора банка. Често това води до оскъпяване или дори пропадане на покупката. Решихме точно този проблем и сега всеки може да получи оферти от всички банки едновременно с едно кандидатстване. А след като избере една от тях, да има до себе си експерт, който да помогне с документите и преговорите с банката, чак до изповядването при нотариус“, казват създателите на musketari.bg. Това е различен подход към проблема с финансирането на имот. В развити пазари като Великобритания над 80% от заемите се договарят с помощта на кредитен консултант, докато в България процентът е под 20%. Амбицията на gaida.ai е да достигне до повече хора с една прозрачна и удобна за ползване платформа, в която алгоритми продължават да следят пазара и след сключване на сделката. Когато има по-добри условия от твоите и си струва да рефинансираш, ще получиш известие.

Агентите за недвижими имоти са партньори на Gaida.ai, тъй като технологичният стартъп е надежден генератори на клиенти за бизнеса им. Използването на технологични решения не е самоцел, а е най-иновативният начин да имаме редица улеснения, вместо проблеми.

Как да оптимизираме разхода по ипотеката

Рефинансирането е малко популярно в България, но може да спести много пари на хората с ипотека. Това е възможността човек със заем за имот да изтегли нов кредит при по-добри условия, да погаси първия и да продължи с новите по-ниски вноски. В момента лихвите са рекордно ниски, така че хора с ипотеки, взети преди 2020 г., вече плащат повече от нужното. С musketari.bg всеки може да провери ипотеката си и ако види, че надплаща - да предприеме стъпки, за да я подобри, твърдят създателите на платформата. След първата година не се дължат такси за предсрочно погасяване, а в момента три банки поемат разходите по прехвърлянето на ипотеката от една банка в друга. Услугата е регулирана от БНБ и е напълно безплатна за клиентите.

Подкрепи Economic.bg