Изкуствен интелект ще разпитва по границите на ЕС

Засега обаче системата греши в много от преценките си

Изкуствен интелект ще разпитва по границите на ЕС
Европейският съюз скоро ще започне да тества по външните си граници изкуствен интелект, който да разпитва пътниците, пише Gizmodo. Идеята е, че софтуерът би трябвало да определя кой лъже по-точно, отколкото който и да е човек.

Програмата iBorderCtrl ще работи в продължение на шест месеца на четири гранични пункта в Унгария, Латвия и Гърция. Въпросните пунктове са разположени по граници със страни, които не са членки на ЕС. Освен по-голяма гранична сигурност, очакванията към новия изкуствен интелект са той да ускори преминаването на пътници през пунктовете.

Системата ще иска от пътуващите да попълват онлайн заявки за влизане в дадената страна членка на ЕС и да качват някои от документите си онлайн, след което виртуален митничар ще задава необходимите въпроси. Примери какво ще пита програмата са: „Какво има в куфара ти?“ и „Ако отвориш куфара ти и покажеш какво има вътре, съдържанието ще потвърди ли, че отговорите ти са били истина?“. Пътниците ще трябва да отговарят пред уеб-камера, а системата ще анализира и оценява мимиките им. Ако изкуственият интелект прецени, че човек казва истината, ще му дава QR-код, позволяващ преминаване на границата. Ако има подозрения за лъжа обаче, ще се изисква биометрична информация, включително пръстов отпечатък, отпечатък на дланта и сканиране на лицето. След това ще се извиква истински граничар, който да продължи разпита.

Тъй като програмата ще е в тестови период, тя няма да има право да забранява на никого да премине дадена граница. При първоначалните експерименти изкуственият интелект е успял да определи правилно дали даден човек лъже или не в 76% от случаите. Член на екипа зад iBorderCtrl обаче е казал, че е уверен, че успеваемостта на системата може да се повиши до 85%.

Дори и да бъде постигната тази цел, остава сравнително висок процентът възможни грешки. Това обаче не е учудващо, тъй като редица изследвания са доказали, че много от алгоритмите за разчитане на лицето имат висок процент на погрешност и предубеденост. Това е пък е причина организации за защита на гражданските права да се опасяват, че за да се повиши точността на въпросните алгоритми, може да се стигне до масово наблюдение с камери на обществата.
Коментари: 0