Измама за милиони: Криптовалутата по Squid Game се срина до $0

За броени минути цената ѝ потъна с 99.99% от 2800-доларовия връх

Измама за милиони: Криптовалутата по Squid Game се срина до $0

Снимка: БТА

21348 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Милиони долари се изпариха за отрицателно време, след като инвеститорите в нова криптовалута, базирана на мегахита Squid Game на Netfix, станаха жертва на измама. За кратко пред очите им монетата се обезцени до 0 долара, след като малко по-рано достигна връх от 2860 долара. 

Криптовалутата Squid започна да се търгува миналата седмица срещу едва 1 цент. За дни тя привлече вниманието на мнозина – така както го направи и сериалът, от който бе вдъхновена. Цената ѝ започна да расте главозамайващо и скокообразно с хиляди, а след това със стотици хиляди проценти. Вчера тя вече се котираше над 600 долара, откъдето само за 10 минути отскочи до над 2800 долара. 

Едва пет минути бяха нужни за срив от 99% до 0.0007 долара, сочат данните на CoinMarketCap.   

Десетки хиляди за били притежателите на токена Squid, които по всичко личи, че се превърнаха в жертва на кражба от типа „издърпване на килима“ – а именно изтеглянето на парите, инвестирани в криптовалутата, от самите ѝ създатели. Само така може да бъде обяснено рязкото обезценяване и липсата на каквито и да коментари от разработчиците. 

Новината за случилото се бе съобщена първо от Gizmodo. Според изданието създателите на криптовалутата са спечелили до 3.38 милиона долара след срива на токена.

Както Economic.bg писа, криптовалутата будеше съмнения още от самото си начало, а самата CoinMarketCap издаде предупреждение за „изключителна предпазливост“. Повод за притеснения дадоха и оплакванията на множество хора, че не могат да препродават закупените монети.

Squid бе анонсирана като токен, който човек може да купи, за да играе на нова онлайн игра, вдъхновена от тези в популярния корейски сериал – но без смъртоносната опасност в случай на загуба.

Сривът на Squid подчертава регулаторните пропуски по отношение на криптовалутите, пише NYTimes в свой материал. В него се изтъква, че разработчиците на подобен тип токени, включително на нашумелите напоследък меме валути, рядко се идентифицират.

Юсра Ануор от CoinMarketCap хвърли повече светлина и върху други съмнителнит характеристики на Squid, например изискването на създателите купувачите да са два пъти повече от купувачите, за да позволят продажба. Те нарекоха това антидъмпинг механизъм. Според Ануор обаче подобни мерки се вземат с цел да се предотвратят сривове, а не да се пречи на търговията. 

Подкрепи Economic.bg