Износът расте с близо 20% през октомври

За десет месеца през 2017 г. са изнесени стоки на стойност повече от 43.5 млрд. лв.

Износът расте с близо 20% през октомври
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Износът на стоки расте с все по-бързи темпове, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). През октомври увеличението на стойността на продадената навън продукция е с 18.55%, движено основно от продажбите към трети страни (36%). Стойностният обем, експортиран през десетия месец към държавите членки на Европейския съюз също расте стабилно – с 11%.

Обобщените данни на статистиката за десетте месеца на 2017 г. показват, че растежът на износа се движи към едно от най-добрите си представяния от 2011 г. насам. За периода януари – октомври българските фирми са продали навън общо 43.5 млрд. лв., което  е ръст от 13.6%. За сравнение, през 2014 г. общият стойностен експорт за 12-те месеца беше по-малко, отколкото сега за десет.

През тази година много расте експортът към държави извън ЕС, към които България традиционно изнася петролни продукти, суровини, метали и други първично преработени материали. Към Русия например ръстът на годишна база за първите десет месеца на 2017 г. е 105%. Към Китай продажбите са се увеличили с 64%, а към Египет – с 39%.

Данните за държавите от Европейския съюз се дават от статистиката месец назад. И там обаче тенденцията се запазва, а най-големите търговски партньори на България купуват наша продукция с все по-бързи темпове. Износът ни за Германия за периода януари – септември се оценява на 5.25 млрд. лв., а годишното увеличение е с над 13%. Към Белгия, към която „Аурубис“ изнася медни продукти, ръстът е близо 60%. Ако темповете на растеж се запазят на сегашното си нови, в края на годината можем да очакваме 10 държави да са внесли от България стоки за повече от 1 млрд. лв.
Коментари: 0