Износът на зърно от България расте

Поскъпването на основните зърнени и маслодайни култури спрямо година по-рано е в границите от 29%

Износът на зърно от България расте

Снимка: Pixabay

1448 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Износът на пшеница и ечемик от България в началото на годината расте, сочат данните от оперативен анализ на Министерството на земеделието. Общо изнесените количества от двете култури за периода от началото на юли 2021 г. до 9 януари 2022 г. растат съответно със 77.9 и 67.5% на годишна база.

До момента не е осъществен износ на пшеница, ечемик и рапица от реколта 2021 г. през „Пристанище Бургас“ ЕАД, опериращо на терминал Бургас – Изток 1. Въпреки наблюдавания застой през последната седмица общият експорт на царевица през „Пристанище Варна“ ЕАД от началото на настоящия пазарен сезон изпреварва миналогодишния с 49%. Засега през порта не е отчетен износ на слънчоглед от новата реколта, сочат данните на аграрното министерство.

Цените на зърнените култури продължават да нарастват и през 2022 г. Средно за страната, към 5 януари, се наблюдава леко повишение на изкупните цени на фуражна пшеница и ечемик – съответно с 0.2 и 1.8% на седмична база и незначително поевтиняване на слънчогледа – с 0.1%. Изкупните цени на хлебната пшеница и царевицата се запазват на нивата от предходната седмица. Поскъпването на основните зърнени и маслодайни култури спрямо година по-рано е в границите от 29% (слънчоглед) до 52.5% (ечемик).

Според анализ на Софийска стокова борса за периода 4-7 януари 2022 г. през декември 2021 г. се отчита едно от най-големите увеличения на изкупните цени от началото на пазарната година. Очакваното затишие заради празниците продължи и през последната седмица и цените на пшеницата отвъд океана се понижиха с нови 12 долара до 325 долара/тон, тази във Франция намаля с 4 евро до 279 евро/тон.

Цената на пшеницата в Украйна се понижи с 6 долара до 326 долара/тон. В Русия цената запази нивата си от миналата седмица – 330 долара/тон. В Украйна царевицата се покачи с 1 долар до 277 долара/тон. Ечемикът в Украйна остана без промяна на 300 долара/тон, а във Франция цената се повиши с 4 евро до 260 евро/тон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките през седмицата са почти без промяна. Хлебна пшеница се търси на 530– 540 лв./тон. Тази седмица котировките за царевица запазиха нивата си от миналата седмица както следва: „купува“ на 480 лв./тон, срещу „продава“ на 505 лв./тон. Цената „купува“ на маслодаен слънчоглед от място е 1100лв./тон, „продава“ е на 1200 лв./тон. Всички цени са без ДДС.Подкрепи Economic.bg