Израел напуска ЮНЕСКО следващата седмица

Страната смята, че организацията на ООН от години е възприела анти-еврейско поведение

Израел напуска ЮНЕСКО следващата седмица

Снимка: ЮНЕСКО

Премиерът Бенджамин Нетаняху е дал указания на посланика на Израел в Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) да представи официално писмо до генералния директор на организацията, оповестяващо оттеглянето на Израел от органа на ООН.

"Писмото ще бъде изпратено от посланик Кармел Шарма-Хакоен през следващите дни, разбира се преди края на годината", каза говорителят на израелското министерство на външните работи Емануил Нашсон, предава Jerusalem Post.

Уставът на ЮНЕСКО постановява, че оттеглянето на страната от организацията влиза в сила на 31 декември на годината, следваща тази, през която е подадено уведомлението. Следователно заминаването на Израел ще влезе в сила на 31 декември 2018 г.

Израел обяви намерението си да напусне организацията през октомври, часове след като САЩ обявиха оттеглянето си. Нетаняху похвали американската декларация, наричайки я "смело и морално решение, защото ЮНЕСКО се превърна в театър на абсурда и защото вместо да запази историята, тя я изопачава".

САЩ изтъкнаха "загриженост от нарастващото задлъжняване на ЮНЕСКО, необходимостта от фундаментална реформа в организацията и продължаваща анти-израелска пристрастност на ЮНЕСКО", като причини за напускането си.

Тогава генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази "дълбоко съжаление" за решението.

Миналия месец Бокова бе наследена от Одри Азуле, бивш министър на културата на Франция, която стана първият еврейски ръководител на агенцията.

Решението на Израел да се оттегли официално идва непосредствено след гласуването в четвъртък на Общото събрание на ООН, осъждащо признаването от американския президент Доналд Тръмп на Йерусалим за столица на Израел, но също и вследствие на редица анти-израелски резолюции, приети от организацията.

През последните две години бяха приети три резолюции на ЮНЕСКО, които отричат израелския суверенитет в Йерусалим. През юли ЮНЕСКО призпозна Стария град Хеброн и Пещерата на патриарсите като застрашени палестински обекти на световно наследство.

"Това е по-лошо от фалшивите новини, това е фалшива история", заяви Нетаняху по време на срещата на Общото събрание на ООН през септември, визирайки решението за Хеброн.

Според израелския Канал 10 посланик Шарма-Хакоен ще се срещне с Азуле през следващите дни и ще предложи Израел все пак да остане в ЮНЕСКО, ако организацията промени възприетото анти-израелско поведение преди влизането в сила на оттеглянето на страната през следващата година.

През 2011 г. ЮНЕСКО стана първият орган на Организацията на обединените нации, който призна Палестина като пълноправен членС. В отговор на това Израел и САЩ замразиха годишното си финансиране за организацията и през 2014 г. и двете страни загубиха правото си на глас.
Коментари: 0