Израел отменя повечето COVID ограничения след успешната ваксинация

Разхлабването се планира за началото на юни

Израел отменя повечето COVID ограничения след успешната ваксинация

Снимка: БТА

1344 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Израел се готви да премахне повечето ограничения срещу COVID-19, след като успешната ваксинационна кампания почти премахна новите инфекции. Свалянето на мерките се планира за началото на юни, предава Reuters, позовавайки се на здравните власти в страната. Според информацията Министерството на здравеопазването ще преразгледа и изискването за носене на маски за лице в затворени помещения.

По-голямата част от населението е получило дози от препарата на Pfizer-BioNTech, а около 92% от хората на 50 и повече години са били ваксинирани или са преболедували коронавируса. Добрите резултатите дават основание на Израел да започне да възобновява икономиката си, която бе блокирана на три пъти.

Страната отчете само 12 нови случая на заболели с COVID-19 в събота. За сравнение дневният пик е от над 10 000 заразени, достигнат през януари.

Разхлабването на мерките все пак не означава абсолютна отмяна. Ограниченията за дейностите с по-висок риск и за броя хора, на които е позволено да се събрат на едно място, ще останат. Ще продължат да действат и изискванията за пристигащите от чужбина. Като цяло Израел държи границите си затворени за повечето влизащи от други държави, макар че започна да допуска малки групи ваксинирани туристи.

Коментари: 0