Израел заплаши Facebook с глоба заради незаконни придобивания

Според регулатора американският гигант не е спазил основни изисквания на местната нормативна уредба

Израел заплаши Facebook с глоба заради незаконни придобивания

Снимка: БТА

392 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Израелският орган по конкуренция заяви във вторник, че обмисля да наложи глоба от около 1.8 млн. долара на Facebook и нейното местно звено. Причината е закупуването на две израелски фирми без съгласието на регулатора, предава Reuters. Санкцията тепърва ще бъде гледана, като американският гигант има право да представи своята позиция по случая пред генералния директор на агенцията Михал Халперин в рамките на 60 дни.

До сезирането на регулатора се стигна заради две придобивания на Facebook – на RedKix Inc през 2018 г. и на Service Friend Ltd през 2019 г. Според информацията те са извършени без одобрение и в противоречие с израелския закон за конкуренция.

Facebook беше длъжен да докладва за транзакциите, за които е необходимо съгласието на генералния директор, тъй като Facebook е „монополист“, чийто пазарен дял в Израел надхвърля 50%“, се съобщава в изявление на агенцията.

Според местното законодателство предприятие, което държи дял от 50% или повече на съответния пазар, трябва да получи съгласието на генералния директор на агенцията по конкуренция, преди да извърши транзакция, представляваща „сливане на компании“.

Facebook Israel отрече всякакви нарушения и заяви в изявление, че сътрудничи изцяло на разследването на органа по конкуренция.

Коментари: 0