Течът на данни от НАП е предпоставка за бъдещи хакерски атаки срещу хората

Според IT специалиста Константин Веселинов няма орган, който да одитира системите на държавата

Течът на данни от НАП е предпоставка за бъдещи хакерски атаки срещу хората

Снимка: bTV

Вероятността да бъдем атакувани нараства след пробива на сървъра на НАП. Това е мнението на IT специалистът Константин Веселинов, който коментира пред bTV течът на данни от НАП, който изложи на показ данните на над 6 млн. български и чуждестранни граждани и фирми. „Хакерите търсят повече информация за своите жертви и ги проучват, а изтеклите данни от приходната агенция им дава именно тази нужна информация“, предупреждава той.

Препоръката му е да не се отварят съмнителни мейли и да не се клика по линковете в тях. „Тези писма вероятно ще ни изглеждат по-достоверни, ако бъде използвана изтеклата информация“, смята експертът.

„Няма орган, който да одитира системите на държавата. Не съм убеден, че има хора, които могат да направят такъв одит”, заяви Веселинов. Той се въздържа да коментира атаката, защото при наличната информация, това би било спекулация, но що се оказва до определението ѝ като „левашка”, но все пак отбеляза, че атаките могат да бъдат различни по сложност.

„Всеки път при атака се използват различни методи”, отбеляза Константин Веселинов, а тя се определя от защитата.

Що се отнася до целта на атаката, Веселинов отбеляза, че целта на подобни престъпления е парична, но в случая е по-скоро уронване на престижа на държавата.
Коментари: 0