Източноевропейците вече се завръщат като берачи на Острова

Първият полет с румънски селскостопански работници каца днес

Източноевропейците вече се завръщат като берачи на Острова

Снимка: Unsplashed

2636 ~ 2 мин. четене
Селскостопански работници от Източна Европа пристигат във Великобритания с чартърни полети, за да берат плодове и зеленчуци. Air Charter Service съобщи пред Би Би Си, че първият полет ще кацне в четвъртък на Станстед, превозващ 150 румънски работници за селското стопанство.

Фирмата заяви, че това е първият от общо 6 самолета, които ще докарат работници между средата на април и края на юни.

Наскоро британските фермери предупредиха, че културите ще изгният на полето поради недостига на сезонни работници от Източна Европа. Ограниченията за пътуване поради епидемията от коронавирус накараха повечето работници да си останат в родните страни.

Правителственият департамент Defra заяви, че насърчава хората в Обединеното кралство "да помогнат за прибирането на реколтата".

Няколко производители в Обединеното кралство започнаха кампания, призовавайки местните работници да се присъединят към събирането на реколтата, за да предотвратят загубата на милиони тонове плодове и зеленчуци. Въпреки това остава опасението, че те няма да могат да запълнят търсенето в стопанствата.

Един от най-големите производители на свежа храна във Великобритания, G's Fresh със седалище в Кембриджшир, потвърди, че организира два от шестте полета, превозващи работници от Румъния.

Дерек Уилкинсън, управляващ директор на подразделението Sand's Farms на G's Fresh, заяви пред Би Би Си, че 150-те работници, пристигащи в Станстед от източна Румъния в четвъртък, ще бъдат откарани с автобус до ферми в Източна Англия, за да берат марули.

Фирмата работи в тясно сътрудничество със здравните власти относно мерките за безопасен транспорт и групата ще бъде изцяло проверена при пристигането си във Великобритания. Всеки, за когото се установи, че има температура, ще бъде поставен под карантина.

Уилкинсън заяви, че бизнесът му се нуждае от 3000 сезонни работници, като най-голямата нужда е през май в началото на пролетната реколта от лук, последвана от реколтата от грах и боб през юни.

Той добави, че компанията е получила добър резултат от кампанията за набиране на персонал, насочена към местните работници. Досега 500 британци са регистрирали интерес.

Частна фирма Air Charter Service вече е организирала полети за сезонни работници в други страни. През последните седмици тя е докарала 1000 земеделски работници от България и Румъния в Германия.

Работниците ще се качат в Яси, Източна Румъния, след като им бъде премерена температурата и попълнят здравен въпросник. 

Недостиг на сезонни работници

Националният земеделски съюз (NFU) заяви, че са необходими до 70 000 берачи на плодове и зеленчуци. Той призовава за модерна "земеделска армия" от работниците във Великобритания.

Вицепрезидентът на NFU Том Брадшоу каза пред BBC: „Производителите, които разчитат на сезонни работници, за да отглеждат, берат и опаковат нашите пресни плодове, зеленчуци и цветя, са изключително загрижени от въздействието на ограниченията заради коронавируса, които могат да окажат натиск върху способността им да наемат тази критична сезонна работна сила".

„Междувременно бих насърчил всеки, който иска да помогне за реколтата на Великобритания това лято, да се свърже с фирмите, които наемат земеделски работници".

Подкрепи Economic.bg