Русия тепърва ще усети удара от свиването в добива на нефт

Идеята на Моска да се съгласи на понижението в производството бе именно да избегне свиване на приходите към бюджета

Русия тепърва ще усети удара от свиването в добива на нефт

Само за месец Саудитска Арабия успя да пречупи руския президент Владимир Путин да се съгласи да ограничи добива на нефт в страната си

Снимка: БТА

2114 ~ 2 мин. четене

Москва може и да успее да сложи край на своята петролна война със Саудитска Арабия, но ударът от понижението в цените на суровия нефт тепърва започва да се усеща по бюджета на Русия, пише Bloomberg в свой анализ.

Според изчисленията на медията въз основа на данните от руското финансово министерство другият месец в руската хазна ще влезе с един долар по-малко за всеки изнесен барел с петрол. Експортното мито през май се очаква да се понижи с 87% в сравнение с април, което е най-големият срив при суровината от поколение насам.

„Това ниво на митото е най-ниското от 2002 г. насам, когато бе въведен новият механизъм за митото върху износа“, коментирал е пред изданието представител на финансовото министерство на Русия.

Равнището на облагането върху експортния петрол се преизчисляват всеки месец въз основа на средната цена на нефта от Урал – основният източник на суровината за износ. Тази система облекчава руския бюджет от каквито и да било краткосрочни негативи от понижения при цените. Според данните от Министерството на финансите на Русия между 15 март и 14 април суровият петрол от Урал е бил на средна цена малко над 19 долара за барел.

Рекордно ниските равнища на митото за експортния петрол са притеснителни за Русия, която получава 40% от общите си приходи в бюджета от нефт и природен газ и която е изправена пред допълнителни разходи за милиарди долари, за да смекчи икономическите негативи от карантината, наложена в повечето страни по света. Именно понижение в приходите е това, което Кремъл искаше да избегне, когато се съгласи на нови, безпрецедентни ограничения в добива като част от споразумението с Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК) и останалите производители, които не членуват в организацията.

Президентът Владимир Путин, който миналия месец отхвърли предложението на Саудитска Арабия ограничението за добива в ОПЕК да се задълбочи с още 1.5 млн. барела на ден, миналия месец се съгласи на понижение до почти 10 млн. барела на ден. Това бе едно съвместно усилия за възстановяване на баланса на петролния пазар и предпазване от по-нататъшни негативи.

Така, без особена охота, Русия се съгласи да ограничи добива си на петрол през май и юни до равнище, невиждано от 2003 г. насам. Понижението на производството с 2.5 млн. барела на ден ще бъде огромно предизвикателство за руската петролна индустрия заради сложните геополитически условия, коментират анализатори от Oxford Energy в свой доклад по темата. И все пак споразумението с Рияд е в името на най-добрия интерес на икономиката и бюджета на Русия, смята руският енергиен министър Александър Новак.

Подкрепи Economic.bg