Извънредният труд разболява

Най-малка е опасността за здравето за хората, работещи между 40 и 45 часа

Извънредният труд разболява

Извънредният труд разболява, като дори един час допълнително увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, съобщи в. Daily mail, цитиран от БТА.

Учени от университета на Тексас предупредиха, че ако човек работи над 45 часа всяка седмица в продължение на 10 години, дългосрочният риск за здравето му се увеличава. Той става с 1% по-голям за всеки допълнителен час седмично.

Най-ниска е опасността за здравето за хората, работещи между 40 и 45 часа. След 46 часа всеки час допълнителен труд се свързва прогресивно с по-голяма опасност от сърдечносъдови заболявания. Сред хората на 30-часова работна седмица рискът се увеличава, ако часовете се доближат до 40.

Работещите 55 часа седмично са с 15 процента по-голям риск от сърдечни заболявания, а при над 65 часа седмично рискът е с 35 процента по-голям, отколкото за работещите 45 часа.

И предишни изследвания са показвали, че по-дългото работно време увеличава риска от сърдечносъдови заболявания. Американските учени обаче са първите, заели се да идентифицират и определят реакцията при определен брой извънредни часове.

Коментари: 0