Jaguar затвори британските си заводи

Спряха фабриките и на други автопроизводители, понижавайки сериозно производството на коли във Великобритания

Jaguar затвори британските си заводи

Jaguar Land Rover (JLR) от днес затвори всичките си заводи във Великобритания за 5 дни заради Brexit, пише агенция Reuters. Така автопроизводителят се присъединява към другите компании от сектора, които също затварят своите фабрики в очакване на може би най-съдбоносната седмица от излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Действията на най-големия британски автопроизводител да се подготви за каквито и да било сътресения, произтичащи от Brexit, повтарят същия ход от последната седмица на март, когато се очакваше, че излизането от ЕС ще се случи на 29 март.

Автомобилните компании във Великобритания са изправени пред редица потенциални опасности в случай на т.нар. „твърд Brexit“, при който няма да има споразумение между Лондон и Брюксел за бъдещите им политически и икономически отношения. Би имало гранични забавяния, по-високи митнически такси и по-трудно намиране на висококвалифицирани кадри.

Затварянията на автомобилните заводи трябва да се планират отрано, за да могат служителите да планират своите отпуски, а доставчиците да могат да променят количеството на пратките. Именно затова опитите на премиера Тереза Мей да договори с Брюксел допълнително отлагане на Brexit (до 30 юни) и неяснотата дали тя ще успее създават много дискомфорт на автопроизводителите.

Заводите за Mini и Rolls-Royce на BMW са също затворени тази седмица. Peugeot пък спря фабриката си в английския град Лутън. Всички те, заедно с JLR, произвеждат годишно над 750 хил. от общо 1.52 млн. автомобили във Великобритания.

Коментари: 0