Янев: COVID кризата не е най-големият проблем на българския туризъм

България има нужда от управление, което дава перспектива, добавя служебният премиер

Янев: COVID кризата не е най-големият проблем на българския туризъм

Снимка: Красимир Свраков

1020 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

COVID кризата не е най-големият проблем на българския туризъм. Разбира се, че е проблем, но той е такъв, защото не може да се разчита на предварителни заявки, на цикличност на пакетите, нощувките и т.н. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на посещение в Балчик.

"Като всеки бранш и туризмът си има свои проблеми. Ако трябва да бъдем по-обстойни, трябва да говорим с хората от бранша, защото те имат различни виждания за това как да се развива той. Това е бранш, който е предимно в частни ръце и е нормално тези виждания да се различават от гледна точка дори на регионално разположение – кой къде се намира и какъв вид туризъм развива“, допълва Янев.

Служебният премиер обясни, че посещението му в региона е свързано със срещи с кмета на Балчик  и областния управител на област Добрич по въпроси, свързани със сезона, туризма, развитието на региона, възможностите на общината и какво е настроените на хората.

Той подчерта, че в битката с пандемията трябва да бъде търсен балансът между здравните мерки и тези в полза на туризма.  

По отношение на развиващата се политическа криза, Янев заяви, че политическите партии трябва да влязат във диалог и да сформират парламентарно мнозинство.

Дискутирането на принципа проба-грешка не е най-добрият вариант. По-скоро трябва да се разчита на диалог между партиите в парламента, да намерят основата на този диалог и това, което нееднократно съм заявявал, да бъдат в състояние да сформират едно стабилно парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство с ясни приоритети, с ясни цели, тъй като България има нужда от такова правителство“, заявява Янев.

По време на визитата си той коментира и предложението на Янаки Стоилов от вчера за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

„Нека да видим как ще бъде мотивирано това искане. Запознат съм с тази част, която е сигналът на Бойко Рашков. Той има своите основания. Нека не влизам в правната тематика, в която юристите ще се произнесат как тези основания биха могли да бъдат придвижени в съответния законов ред”, каза Янев, добавяйки, че „нееднократно сме говорили за това и в българското общество има очакване за реформа в съдебната система, като тя трябва да бъде смислена. Усещането за справедливост трябва да бъде възстановено и българските граждани да бъдат спокойни“.

Подкрепи Economic.bg