Радев: Партиите да спрат да бягат от отговорност и да се оправдават

Президентът призова формациите да поемат отговорност, тъй като вече нямат право на грешки

Радев: Партиите да спрат да бягат от отговорност и да се оправдават

Снимка: БТА

2006 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg
Предсрочни избори 2021

Партиите нямат право на грешка. Още един поправителен няма да е само за тяхна сметка, ще е за сметка на целия народ. Не трябва да бягат от отговорност и да се оправдават. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти по време на посещението си във Варна. Държавният глава призова формациите в 46-ото Народно събрание да подходят отговорно този път, защото хората го очакват от тях.

"Служебното правителство изпълнява успешно задачата, която му поставих за демонтаж на порочния управленски модел. То работи в интерес на обществото, а не на отделни партии. Но създаването на успешен кабинет, който да се ползва с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, откритост и диалог, почтеност и ясни морални принципи. Обществото очаква от партиите, обединени срещу порочния модел, да представят ясна алтернатива, диалог и конкретни решения, а не оправдания", каза държавният глава.

Той каза още, че ако партии не могат да съставят кабинет, президентът по Конституция отново трябва да назначи служебно правителство. "И мое право е да реша дали да е в този състав, или в друг. Ако обаче партиите предложат този служебен кабинет да стане редовно правителство, това е съвсем друго нещо", каза Радев.

Това звучи добре на теория, звучи добре като практическо решение на казуса, но трябва да е ясно, че редовният кабинет означава ясна отговорност от партиите, която те трябва да носят. Редовният кабинет трябва да решава политически приоритети."

Той напомни, че на изборите хората гласуват за париите, а не за служебния кабинет. "Той е мое назначение и моя отговорност. Не може обаче да абдикираме от конституционния модел. Партиите трябва не само да заявяват намеренията си преди изборите, а сега трябва да покажат, че могат да предложат алтернатива", коментира президентът.

Според него е рано да се анализират вариантите за президентските избори. "Най-важната задача сега е съставянето на устойчиво, ефективно и работещо правителство. Ако не стане, действаме според Конституцията. Но последствията няма да са добри", каза Радев.

Всичко зависи от това какво ще стане с първите два проучвателни мандата и тогава ще взема решение за третия."

Подкрепи Economic.bg