Янев: Трябва да знаем кой реди постовете в кабинета на ИТН

Политическите процеси не протичат според демократичната логика, смята служебният премиер

Янев: Трябва да знаем кой реди постовете в кабинета на ИТН

Снимка: БТА

2615 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Преди старта на редовното заседание на Министерски съвет служебният премиер Стефан Янев коментира политическата ситуация в страната, след като вчера „Има такъв народ“ обявиха номинациите си за министри в проектокабинета. Янев подчерта, че е важно гражданите да знаят кой определя приоритетите и постовете в потенциалния нов кабинет на ИТН.

Гражданите имат право да знаят кой определя постовете в потенциалния нов кабинет, както и да разбират логиката за провеждане на политическите консултации и как те ще доведат до парламентарно мнозинство".

Според него политическите процеси вече не протичат в обичайната си демократична логика и напомни, че връзката между париите и гражданите трябва да е ясна е ефективна.

„Последователността в действията и политическото говорене е необходимият и предсказуем елемент от тази връзка. Ако не е устойчив, се наказва от избирателите“, коментира Янев, допълвайки, че логиката на провежданите консултации между партиите е неясна.

Премиерът допълни, че в началото на юли е проведено извънредно заседание на Съвета по сигурност, като са констатирани редица дефицити в уредбата по воденето му. Две работни групи са изготвили анализ на дейността, който ще бъде представен на колективния орган.

„Днешната ни задача е да приемем този анализ, а предложените промени в Закона за функциониране на системата за национална сигурност ще бъдат публикувани за обществено обсъждане", коментира премиерът.

Междуведомствена работна група ще предложи нов механизъм и потенциално изработване на нов закон за управление на кризи.

Подкрепи Economic.bg