Японската икономика се срина с рекордно темпо

Третата по големина икономика в света се сви с 27.8% през второто тримесечие

Японската икономика се срина с рекордно темпо

Снимка: БТА

Японската икономика се сви с най-високата си скорост на фона на борбата ѝ с епидемията от коронавирус, предава Reuters. Основната причина за това бе спада на потреблението и износа, показват официалните данни, оповестени в понеделник.

Третата по големина икономика в света се сви с 27.8% през периода април - юни на годишна база. Това е най-големият спад, откакто започват да се събират тримесечните икономически данни през 1980 г., и малко по-голям от средната прогноза на пазара за спад от 27.2%. Данните, публикувани в понеделник, са напомняне за тежкото финансово въздействие, с което се сблъскват страните по света вследствие на коронакризата.

Припомняме, че японската икономика изпитваше затруднения още преди избухването на пандемията, като през последното тримесечие на 2019 г. тя отбеляза спад и през първите три месеца от 2020 г. влезе официално в рецесия. Третото поредно тримесечие на спад на японската икономика представлява най-лошото ѝ представяне от 1995 г. насам.

Третото поредно тримесечие на спад удари размера на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на Япония до най-ниското му ниво от десетилетие, премахвайки ползите, донесени от стимулиращите политики на премиера Шиндзо Абе, въведени в края на 2012 г. Размерът на реалния БВП на Япония се е свил до 485 трлн. йени, най-ниският от април до юни 2011 г., когато Япония все още страдаше от две десетилетия дефлация и икономическа стагнация.

Докато икономиката излиза от затрудненията, след като блокадата в края на май бе премахната, много анализатори очакват евентуално скромно възстановяване в текущото тримесечие заради подновеното увеличение на новозаразените.

„Очаквам растежът да се превърне в положителен през тримесечието юли - септември. Но в световен мащаб възстановяването е бавно навсякъде, с изключение на Китай“, коментира Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute.

Въпреки че свиването на японската икономика бе по-малко от 32.9% спад в САЩ, то беше много по-голямо от спада от 17.8%, което Япония претърпя през първото тримесечие на 2009 г., когато сривът на Lehman Brothers разтърси глобалните финансови пазари.

Потреблението се срина

Основният „виновник“ за мрачните данни бе частното потребление, което спадна с рекордните 8.2% заради мерките за предотвратяване разпространението на вируса. Външното търсене - или износът, намален с вноса - спадна с рекордните 3.0 пр. пункта спрямо БВП, тъй като задграничните доставки се сринаха с 18.5%, като автомобилният износ беше засегнат особено силно.

Свитите глобални продажби на автомобили нараниха производители като Mazda Motor Corp и Nissan Motor Co, които са сред най-големите двигатели на икономиката на Япония.

Министърът на икономиката Ясутоши Нишимура призна, че данните за БВП са „доста тежки“, но посочи някои позитивни точки, като например скорошното повишаване на потреблението. „Надяваме се да направим всичко възможно да подтикнем икономиката на Япония, която вероятно достигна дъното през април и май, обратно по пътя на възстановяване, воден от вътрешното търсене“, каза той на пресконференция.

Япония използва мащабни фискални и парични стимули, за да смекчи удара от пандемията, която засегна икономика, вече наранена от увеличението на данъка върху продажбите от миналата година и търговската война между САЩ и Китай. Докато икономиката се отвори отново, след като правителството отмени извънредните мерки в края на май, тревожното възобновяване на инфекциите замъглява перспективите за бизнес и домакински разходи.

Коментари: 0