Развитието по търговската сделка между САЩ и Китай оскъпи петрола

Китайските държавни петролни компании ще транспортират поне 20 млн. барела американска суровина през август и септември

Развитието по търговската сделка между САЩ и Китай оскъпи петрола

Снимка: БТА

344 ~ 1 мин. четене

Цените на петрола се повишиха в понеделник, тъй като Китай планира да приеме големи количества американски суров петрол през август и септември, като това засенчи опасенията за забавяне на възстановяването на търсенето на „черното злато“.

Към 08:15 ч българско време европейският петрол от сорт Брент поскъпна с 0.89% до 45.20 долара за барел, докато лекият американски суров петрол - с 1.05% до 42.45 долара за барел.

Китайските държавни петролни компании предварително са резервирали танкери, за да транспортират най-малко 20 млн. барела американска суровина през август и септември, съобщи Reuters в петък, тъй като Китай ускорява покупките на енергийни и селскостопански щатски продукти, заложени в търговската сделка, сключена в началото на годината, между двете най-големи икономики в света.

Рекордният внос на суров продукт от Китай и облекчаването на ограниченията в световен мащаб подкрепиха цените на петрола, въпреки че се очаква новa вълнa от огнища на коронавирус в няколко страни да охладят отново потреблението.

„Данните за търсенето на петрол бяха до голяма степен положителни миналата седмица, като предполагаемото търсене на бензин в САЩ нарасна и вече е на едва 3.5% от нивата преди коронавируса, а обема на преработения суров петрол в Китай през юли бе рекордно висок“, казва Хауи Лий, икономист в сингапурската банка OCBC.

Инвеститорите търсят още доказателства за бъдещите доставки на петрол тази седмица на заседание на ОПЕК+. Заседанието на групата ще се проведе на 19 август, ден по-късно от предварително планираното.

Междувременно в САЩ броят на нефтените и природните газови инсталации, работещи миналата седмица, остана закрепен на рекордно ниско ниво за 15-та седмица, дори когато по-високите цени на петрола подтикнаха някои производители да подновят дейността си.

Подкрепи Economic.bg