Jay Z създава фонд за рисков капитал

Той ще финансира стартиращи бизнеси

Jay Z създава фонд за рисков капитал
1924 ~ 1 мин. четене

Музикалният продуцент Jay Z стартира свой фонд за рисков капитал, съобщават американските медии. 47-годишният рапър инвестира не само в звукозаписната индустрия, но и в бизнеси като Rocawear, баскетболния тим Nets, клуб 40/40, Jetsmarter и услугата за музикален стрийминг Tidal.

Според сайта Axios, Jay Z стартира фонда съвместно с Джей Браун, един от дългогодишните си бизнес партньори и настоящ президент на Roc Nation. Според статията, те търсят и още инвестиционни партньори. 

Двамата работят и с базирания в Сан Франциско фонд за рисков капитал Sherpa Capital, който е инвестирал в компании като Uber, Airbnb и Slack.

Новият фонд ще се фокусира върху инвестиции на компании в начална фаза. По-рано Джей зи и партньорът му са участвали в редица финансирания на стартиращи компании, като В-сериите от финансиране на Uber през 2011 г., което оцени компанията за споделено пътуване на 300 млн. долара. В момента тя струва 200 пъти повече.

Миналия месец Джей Зи успя да продаде една трета от най-голямата си инвестиция досега - Tidal, на Sprint за $200 млн. Преди две години рапърът и съпруг на Бионсе купи услугата за 56 млн. долара.

Джей Зи не е единственият рапър, който се занимава с рисково финансиране. Друг негов колега - Nas, също има собствен фонд - Queensbridge Venture Partners.

Подкрепи Economic.bg