Йената отслабва

Златото падна под 1200 долара за

Йената отслабва
200 ~ 2 мин. четене

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ отчетоха силен резултат и растеж от 4.8% при очаквания за покачване от 1.7%. Последва PMI индекса за производствения сектор, който също надмина прогнозите и твърдо се установи в зоната на експанзия с резултат от 53.9. Потребителското доверие на Мичигънския университет също излезе силно. Данните обрисуваха много добра картина в САЩ и бяха отговорни за ръста на долара.

В еврозоната PMI докладите не само бяха всички в зоната на експанзия, но и надминаха предварителните прогнози. Европейските облигации се разпродаваха след новината, че ЕЦБ търси възможности за отдаване на заеми на огромните си запаси от дълг към финансовия сектор, за да осигури ликвидност и да не замръзне финансовата система.

Във Великобритания имаше огромно намаление на растежа от финансовия министър Филип Хамонд в есенната му реч за бюджета. В допълнение са се увеличили заемите за финансиране на фискалните планове. Всичко това допълнително влоши перспективите след несигурността около Брексит. Финансовият министър вече не предвижда сигурен излишък преди 2020 година, а по-скоро се надява да балансира счетоводството някъде между 2020 и 2025 година.

Доларът отново скочи на валутните пазари преди официалния празник по случай деня на благодарността. Еврото също отслабна и според някои търгуващи скоро ще бъде тестван паритета


Отново покачване на доходността по облигациите

Доходността по две годишните американски облигации скочи с 6 базови пункта до 1.15%. Това ниво не е виждано от април 2010 година.

Европейските облигации паднаха след прогнозите от Великобритания за повече заеми и по-слаб растеж и след доклад показал, че ЕЦБ търси начини да улесни банките при заемането на облигации, коитоцентралната банка е купила.

Облигациите на острова се сгромолясаха след речта на финансовия министър Хамонд, че ще заеме повече пари, за да увеличи разходите.


Златото се предаде

Златото най-накрая се предаде и падна под 1200 долара, което се случва за първи път след февруари. Активите на фондовете за златна търговия спаднаха за девета поредна сесия. Ключова подкрепа е 1172 долара, където се намира 62% фибо на покачването от февруари до юли.

Медта поднови ралито си и затвори на 16-месечен връх. Подкрепа й оказаха дани от САЩ показали увеличение на поръчките за бизнес оборудване.

Цената на фючърсите на петрола се установи под 48 долара за барел, тъй като спекулациите около ОПЕК провокират откриването и на дълги и на къси позиции. Междувременно стана ясно, че Ирак ще участва в намалението на продукцията от картела. В същото време данни показаха, че нивата на запасите в САЩ са спаднали миналата седмица с 1.26 милиона барела.


Тънък пазар и нови рекорди на Уолстрийт

Акциите отново нараснаха до нови върхове в условия тънък пазар преди днешния официален празник по случай деня на благодарността.

Подкрепи Economic.bg