Йената удари годишни върхове след заседанието на ЯЦБ

Златото успя да поскъпне до най-високото ниво от август 2014 г.

Йената удари годишни върхове след заседанието на ЯЦБ

Валутни пазари

Японската валута поскъпна до най-високите си върхове от три години насам спрямо еврото, а  срещу долара достигна 2- годишен връх след приключилото заседание на Японската централна банка. Йената, която се ползва със статута на валутно убежище достигна 4- годишен връх спрямо австралийският долар както и 3- годишен максимум срещу британския паунд.

На заседанието си в четвъртък от централната банка на Япония решиха да оставят основната лихва без промяна на ниво от -0.10%. В същото време от институцията запазиха непроменена и програмата за количествени улеснения, възлизаща на 80 трлн. йени (753 млрд. долара).

Британският паунд поскъпна с 0.33 на сто спрямо долара, достигайки 1.4225 след провелото се заседание на Английската централна банка. И те подобно на колегите си от Фед и ЯЦБ оставиха монетарната политика непроменена. Основната лихва се запазва без изменение на ниво от 0.5%. Количествените улеснения също се запазват в размер на 375 млрд. паунда.

Двойката USD/JPY се понижи до 103.55 – най-ниското ниво от 22 месеца насам. Това дава основание, че от ЯЦБ може да направят интервенция, за да охладят валутата.

Еврото се понижи с 2.9% до 3- годишно дъно срещу японската валута, достигайки 115.84.

Австралийският и новозеландският долар поевтиняха, след като притиснати от понижението в цените на суровините. Новозеландската валута обаче успява да се задържи над ключовата подкрепа на 0.7000.

Еврото се търгуваше на нива от 1.1234 спрямо долара преди днешното изявление на Марио Драги.

Лихви

10- годишните облигации на САЩ успяха да се възстановят, след като по-рано през седмицата достигнаха най-ниското си ниво от 2012 насам. С негативните лихви в Европа и Япония, търсенето на американски облигации дори и на тези нива трябва да остане стабилно.

10- годишните германски дългови книжа продължават да са на негативна територия. В същото време облигациите на Италия, Испания, Португалия и Гърция се покачват съответно с 4.5, 3.5, 6.5 и 7.9 базисни пункта.

Суровини 

Златото успя да поскъпне до най-високото ниво от август 2014 година. По-късно през деня обаче благородният метал се понижи рязко до 1281.10 долара за тройунция, приключвайки търговията със загуба от 1.2 на сто.

Медта и никела бяха сред основните губещи при индустриалните метали заради опасенията, свързани със състоянието на световната икономика.

Страховете около евентуалното излизане на Великобритания от ЕС продължават да доминират при цената на петрола. Черното злато се понижи с над 3 на сто до 46.15 долара за барел.

Капиталови пазари

Фондовите пазари от двете страни на океана записаха разнопосочни движения. Водещите пазари в Европа приключиха търговията на червено. При индексите най-лошо се представи немският DAX, който се понижи с 0.6 на сто.

На Уолстрийт водещите индекси успяха да преодолеят първоначалното понижение и затвориха с ръст. S&P 500 сложи край на най-дългата си губеща серия от август като успя да затвори близо до дневният си връх.

Dow Jones се повиши с 0.5% (92.93 пункта) до 17 733 пункта, S&P 500 поскъпна с 6.49 пункта или 0.3% до 2 077, а Nasdaq нарасна с 9.98 (0.2%) пункта до 4 844. 

Коментари: 0