Йордания се отказа от 10-милиардната руска АЕЦ

Проектът се заменя с по-малки и евтини реактори

Йордания се отказа от 10-милиардната руска АЕЦ

Снимка: Pixabay

1024 ~ 2 мин. четене

Йордания се отказа от плановете си да строи атомната електроцентрала с участието на руската „Росатом”, защото проектът се оказва много скъп, пише Jordan Times, цитирайки служител от правителството, пожелал анонимност.

Планът с Русия е за атомната централа на стойност 10 млрд. долара като той предвижда изграждането на два ядрени реактора с общ капацитет от 2000MW. Но този план вече е приключил и фокусът ще бъде обърнат върху по-малки реактори, които са безопасни, не са толкова голяма финансова тежест и за които Йордания може да привлече инвеститори, каза още служителят.

„Йордания сега се съсредоточава върху малки модулни реактори, защото големите реактори поставят финансова тежест върху Кралството и в светлината на сегашните фискални условия, ние смятаме, че е най-добре да се съсредоточим върху по-малки реактори”, каза още източникът. 

През 2015 г. Русия и Йордания подписаха споразумение за сътрудничество при изграждането и експлоатация на ядрена централа на територията на Йордания. Сделката предвиждаше до 2022 г. да бъде построена двуцентрова електроцентрала в Амра.

В същото време Аман не възнамерява да се откаже от сътрудничество с „Росатом”. Сега ще разчита на подкрепата на руската компания за изграждането на реактори с ниска мощност, които ще бъдат по-безопасни, ще изискват по-малко пари и местните власти се надяват, че ще бъде възможно да се привлекат инвеститори към този проект.

Въз основа на сътрудничеството и проучванията, извършени за голяма атомна електроцентрала, Русия и Йордания решиха да се насочат към малките модулни реактори (SMR), обясни председателят на Комисията по ядрена енергия на Йордания Халед Тукан. 

„Ние сме си сътрудничили с „Росатом” в продължение на много години и ще доизграждаме това сътрудничество в различни сфери. Днес потенциалният проект за изграждане на АЕЦ тип SMR изглежда по-подходящ и по-необходим, затова бихме искали да се съсредоточим върху него”, каза Тукан.

"Технологиите SMR със сигурност ще станат един от нашите най-важни приоритети по пътя към развитието на световния енергиен пазар", каза той.

„Освен модулната си композиция, едно от основните предимства на руския проект SMR NPP е способността му да се използва за обезсоляване на вода и като ТЕЦ”, обясни още експертът. 

Коментари: 0