JPMorgan е нарушавала правила срещу пране на пари

Швейцарският финансов регулатор може да отнеме незаконно реализираната печалба

JPMorgan е нарушавала правила срещу пране на пари

Швейцарският финансов надзорен орган (FINMA) установи, че подразделението  на американската инвестиционна банка JPMorgan е нарушавало правилата срещу пране на пари. Това става ясно от документ от швейцарски съд, цитиран от агенция Reuters.

Според решение на швейцарския Федерален административен съд, взето на 8 ноември и представено в четвъртък, още на 30 юни FINMA е постановила, че JPMorgan Швейцария „сериозно е нарушила” разпоредби на регулаторния надзор.

Федералният административен съд проверяваше дали преди необявеното решение на FINMA относно  JPMorgan може да бъде направено публично. И FINMA, и американската банка, отказват да коментират решението на швейцарския финансов надзорен орган. Също така не е ясно дали и какви действия е предприел регулаторът срещу JPMorgan.

FINMA няма правомощия да налага глоби, но пък може да конфискува незаконно реализирани печалби, да налага професионални ограничения на банкерите или да изиска от организацията да направи промени, които да предотвратят повторни такива нарушения. При тежки случаи регулаторът дори може да отнеме банковия лиценз на институцията.

Коментари: 0