„Жълтите жилетки“ отново се изправиха срещу Макрон

Протестите на движението се възобновиха

„Жълтите жилетки“ отново се изправиха срещу Макрон 4 Снимки

Снимка: БТА

Активистите във Франция възобновиха движението на „жълтите жилетки“ в събота с демонстрации срещу президентството на Еманюел Макрон. Шествията на организацията бяха принудително спрени в началото на годината заради коронакризата, припомня Reuters.

Стотици хиляди демонстранти се събраха на двата разрешени за протестите площада в Париж. Полицията съобщи, че към 13 ч. местно време във френската столица вече има задържани 154 души.

Властите на Париж определиха зони, като например авеню Шанз-Елизе, за забранени за демонстрациите, а части от парижкото метро по известния булевард бяха временно затворени. Новата мобилизация на „жълтите жилетки“ се случва, докато Франция регистрира ръст на новозаразените с коронавирус.

Движението на „жълтите жилетки“ започна през есента на 2018 г. в знак на протест срещу увеличението на данъка върху горивата, за което се твърди, че наказва най-бедните французи. Като цяло протестите тогава бяха срещу управлението на Макрон, обвинявано в облагодетелстване на бизнеса и богатите за сметка на обикновените хора.

Протести на „жълтите жилетки“ са организирани и извън столицата – в Марсилия, Тулуза, Лион и Лил.

Коментари: 0