Кабинетът одобри още 5 млн. лв. за лихвоточки

Общо през 2016 г. са осигурени 26 млн. лв. по бюджета на Националния компенсационен жилищен фонд

Кабинетът одобри още 5 млн. лв. за лихвоточки
3683 ~ 1 мин. четене
Министерски съвет предостави още 5 млн. лв. за изплащане на лихвоточки. Решението беше взето на редовното заседание на правителството в сряда, а парите ще дойдат от бюджета на Министерството на финансите, което ще трябва да извърши вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи. С решението от днес, по бюджета на Националния компенсационен жилищен фонд през 2016 г. се прехвърлят общо 26 млн. лв.

С предоставянето на средствата се цели да бъдат изплатени част от натрупаните задължения за левови компенсации на граждани, притежаващи многогодишни жилищно-спестовни влогове и включени в окончателни списъци при общините, след придобиване на жилища или започнали изграждането на такива.

Лихвоточките са наследник на жилищноспестовните влогове, които до 1990 г. са внасяни в Държавната спестовна каса (сега Банка ДСК). В подобни сметки хората събираха пари, за да могат да купят апартамент от държавния или общинския фонд, когато им дойде редът. След промените тези пари бяха преобразувани в лихвоточки, като номиналът им беше умножен с коефициент между 15 и 20.
Подкрепи Economic.bg