Кабинетът одобри 28 млн. лв. за борба с африканската чума по свинете

Очевидна е тенденцията на спад на заразата, обяви Десислава Танева

Кабинетът одобри 28 млн. лв. за борба с африканската чума по свинете

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

340 ~ 1 мин. четене
На днешното си заседание правителството е приело постановление, с което се отпускат 28 млн. лв. на Министерство на земеделието, храните и горите, за изплащане на обезщетения, компенсации и всички разходи, свързани с прилагането на мерките за борба с африканската чума по свинете (АЧС) от Българската агенция за безопасност по храните.

Земеделският министър Десислава Танева на брифинг пред журналисти в Министерския съвет днес заяви, че всички мерки, които прилагат ветеринарните власти, са съгласно Стратегията за борба с Африканска чума по свинете от 2015 г. на Европейския съюз.

Тя добави, че тези средства са част от прогнозните разходи в размер на 23 млн. евро, които са били поискани и представени на Европейската комисия на 14 август. След одитите и проверките парите ще бъдат около 75% съфинансирани от ЕК. Средствата ще се изплащат за компенсации заради засегнатите животни, разходите по дезинфекция, както и унищожените суровини и фуражи.

Към днешна дата са регистрирани 33 огнища на АЧС по домашните свине. В последните две седмици няма нито едно регистрирано огнище при домашните прасета. За целия август са регистрирани 5 огнища. През юли обаче те са били 28. 

"Очевидна е тенденцията на рязък спад", каза Десислава Танева. По думите ѝ при дивите свине към настоящия момент са обявени 43 инфектирани зони в 10 области. Изготвен е план за годината, който има за цел да намали популацията им. Затова в момента са изградени 450 капана. Съгласно резултатите от отстрела при индивидуалния лов се отчита намаление на популацията им, допълни министър Танева.


Подкрепи Economic.bg